Міненерго Туреччини відмовило 26 приватним компаніям в отриманні ліцензії на імпорт російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерго Туреччини відмовило 26 приватним компаніям в отриманні ліцензії на імпорт російського газу

Енергетика
328
Міністерство енергетики Туреччини відмовило 26 приватним компаніям, які раніше подали заявки для отримання ліцензії на імпорт газу "Газпрому", передає Bloomberg з посиланням на турецьке видання Radikal.
Серед газових дистриб'юторів виявилася "дочка" "Газпрому" Bosphorus Gas Corp. AS і незалежна турецька Akfel Group, які закуповували газ для подальших продажів Botas Boru Hatlari Ile Petrol Tasima AS, підрозділу держкомпанії Botas.
При цьому обидві компанії вже підписали з російським експортером меморандум про взаєморозуміння, як того зажадала Рада з регулювання енергетичного ринку Туреччини (Energy Market Regulation Board, EPDK).
Як розповів представник посольства Росії в Туреччині, Міненерго Туреччини відмовило приватним компаніям, оскільки жодна з них не надала в EPDK в числі інших необхідних документів підписану угоду на постачання газу з російським постачальником. Джерело, знайоме з ситуацією, додало, що турецька процедура ліцензування організована так, що створює зайві труднощі для приватних компаній.
Наприкінці 1986 року російська сторона уклала договір з турецькою держкомпанією Botas на постачання 6 млрд куб. м на рік по Трансбалканському газопроводу, який закінчується в кінці 2011 року. Пізніше, в 1998 році, був підписаний додатковий договір на постачання по тому ж маршруту 8 млрд куб. м газу на рік. У 2003 році сторони уклали контракт на постачання газу по "Блакитному потоку", максимальний обсяг транспортування по якому 16 млрд куб. м газу на рік.
У жовтні генеральний директор "Газпром експорту" Олександр Медведєв заявляв про готовність компанії укладати договори на постачання обсягів газу, від яких відмовилася Botas, не тільки з "існуючими", а й з новими партнерами. Поки "Газпром" має контракт на постачання 4 млрд куб. м газу з трьома незалежними дистриб'юторами Туреччини - Shell Energy AS, Bosphorus Gas AS, Enerco Enerji AS і Avrasya Gaz A.S.
Маючи контракти на 30 млрд куб. м газу, в минулому році Туреччина закупила в "Газпрому" 18,01 млрд куб. м природного газу, що складає приблизно 44% річної потреби Туреччини в паливі. Експорт в Туреччину 6 млрд куб. м газу за контрактом 1986 становить 4,3% від усього експорту російської монополії в Європу. У річній виручці компанії цей обсяг дорівнює приблизно 2 млрд дол.
Затримка укладення договорів на газові поставки з приватними турецькими компаніями не вплине на діяльність "Газпрому", вважає генеральний директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. "Відмовою продовжувати договір з газових поставок від 1986 року Туреччина скинула баласт зайвого контракту з незручною закупівельною ціною. Залишилися два договори, що передбачають постачання 24 млрд куб. м російського газу, так що країна може вільно сама докупити ті самі 6 млрд куб. м", - сказав експерт. Що стосується потенційних поставок газу приватними турецькими компаніями, то поточні затримки з наданням їм ліцензій - "проблема суто технічного характеру", переконаний аналітик "Трійки Діалог" Валерій Нестеров.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас