Фесенко: Кремль вимагає від України віддати всю ГТС і відмовитися від євроінтеграції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фесенко: Кремль вимагає від України віддати всю ГТС і відмовитися від євроінтеграції

Енергетика
2064
В обмін на зниження ціни на газ Росія хоче отримати від України 100% газотранспортної системи і відмову від європейської інтеграції.
Таку думку в коментарі ЛІГАБізнесІнформ висловив голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.
За його словами, "газові переговори гальмує Москва. Вона шантажує Київ і вимагає від України більше, ніж ГТС - вона вимагає відмови від євроінтеграції". "Кремль хоче, щоб Банкова розплатилася так, як це зробила Білорусь. Але в адміністрації Януковича цей крок справедливо вважають політичною кончиною, тому навряд чи погодяться на білоруський сценарій", - заявив Фесенко.
Крім того, експерт не виключив, що Росія піде на певні поступки. "Але зараз Москва приперла Київ до стінки і вимагає максимального", - сказав він.
"Росія хоче українську ГТС на 100%. Але Банкова не хоче віддавати своє. Коли Україна пішла на поступки щодо Чорноморського флоту Росії, то це не було певним матеріальним масивом. Але ГТС - це зовсім інше, це власність", - додав політолог.
До того ж, за його словами, на користь того, що Україна не віддасть ГТС, говорить і прецедент Юлії Тимошенко. "Микола Азаров розуміє, що його чекає в цьому випадку. Влада зміниться, і його можуть звинуватити в тому ж, у чому зараз звинувачують Тимошенко. Але якщо виникне варіант управління ГТС 50 на 50, то така угода може бути укладена", - зазначив Фесенко.
Нагадаємо, 12 грудня голова правління російського "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" до кінця року не підпишуть нову угоду щодо газу.
Вчора прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що у випадку, якщо Україна не зможе домовитися про більш вигідні умови на постачання російського газу, Київ готовий платити 400 доларів за тисячу кубометрів російського газу.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас