Янукович підписав закон про декриміналізацію економічних злочинів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович підписав закон про декриміналізацію економічних злочинів

Кримінал
2030
Президент України Віктор Янукович підписав закон про гуманізацію відповідальності за правопорушення в господарській діяльності.
Про це повідомив на брифінгу у вівторок керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов.
Як повідомлялося, Верховна Рада 15 листопада прийняла закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гуманізації відповідальності за правопорушення у господарській діяльності, поданий главою держави, не підтримавши поправки, які дозволяли звільнити екс-прем'єра Юлію Тимошенко.
Зміни до законодавчих актів передбачають скасування кримінальної відповідальності за контрабанду товарів - ця категорія переноситься до Кодексу про адміністративні правопорушення. Крім того, передбачається звільнення осіб, які раніше були заарештовані чи перебувають під час слідства під вартою за "економічними злочинами", при цьому судимість з них зніматися не буде. Передбачається, що звільнення з-під варти буде замінено штрафом або заставою.
У той же час пропонується, що арешт можливий у тому випадку, коли стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі понад п'ять років і тільки в разі, якщо особа раніше притягувалося до кримінальної відповідальності.
Опозиція наполягала на декриміналізації статті Кримінального кодексу, за якою засуджено Тимошенко. Однак провладна більшість не підтримала пропозиції опозиції, не бажаючи змінювати законодавство заради однієї людини.
Закон набирає чинності через місяць після підписання Президентом.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас