Яценюк: Влада хоче здати українську ГТС Росії в обмін на знижку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: Влада хоче здати українську ГТС Росії в обмін на знижку

Енергетика
275
Лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк вимагає від влади оприлюднити директиви на переговори з Росією в енергетичній сфері і почати багатосторонні переговори на міждержавному рівні за участю України, Росії, Європейського Союзу та США.
"Вітчизняна ГТС має стати не здобиччю "Газпрому", а частиною газотранспортної системи ЄС. Європейські покупці повинні отримувати газ від "Газпрому" на російсько-українському кордоні, а контракти на транзит газу наш газотранспортний оператор повинен укладати не з "Газпромом", а з європейськими компаніями", - цитує Яценюка прес-служба його партії.
На думку політика, влада збирається отримати ресурси на боротьбу з кризою за рахунок продажу стратегічних об'єктів і поступок у сфері національних інтересів. Він стверджує, що про це свідчить поданий урядом до Верховної ради законопроект №9429, яким Кабмін хоче зняти заборону на приватизацію газотранспортної системи.
"Готується "бартер": Україна - тимчасове зниження ціни на газ і надії для президента Януковича хоч якось утриматися при владі, натомість Росія отримає наше стратегічне надбання - ГТС. За ефемерні "газові знижки" у формі кредиту доведеться розплачуватися також віддачею "Газпрому" внутрішнього газового ринку і стратегічними промисловими об'єктами, як це було в Білорусі", - заявив Яценюк.
"До того ж, відмова України від виконання своїх зобов'язань як країни-члена Енергетичного співтовариства автоматично поставить хрест на її євроінтеграції. Влада розверне Україну від Європи до Євразії", - підкреслив він.
Лідер партії вважає, що Україні необхідний досвід не Білорусі, а Європи. "Європейські компанії суто правовими засобами, через суд домоглися від "Газпрому" істотних цінових знижок без всяких політичних і економічних поступок з боку своїх країн", - нагадав Яценюк.
Паралельно, на його думку, необхідно скорочувати обсяги закупівель російського газу. Завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій та розвитку альтернативних видів енергії, будівництва СПГ-терміналу, збільшення видобутку власного газу, залежність від російського можна скоротити з 65% в 2010 році до 25% в 2020 році, зазначив політик.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас