Шматко: Нафта і газ залишаться основою енергобалансу в світі як мінімум на найближчі 25 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шматко: Нафта і газ залишаться основою енергобалансу в світі як мінімум на найближчі 25 років

Енергетика
153
Учасники XX Світового нафтового конгресу, що пройшов в Досі 6-7 грудня 2011 р., дійшли до висновку, що нафтогазовий комплекс залишиться ключовою галуззю світової енергетики як мінімум у найближчі 25 років.
Про це повідомила прес-служба Міненерго РФ з посиланням на слова міністра енергетики РФ Сергія Шматка. Він навів дані Міжнародного енергетичного агентства, що найбільш швидкозростаючим за обсягом споживання паливом буде природний газ, і РФ поділяє такі оцінки, додав глава Міненерго РФ. Більше того, деякі великі гравці енергоринку прогнозують, що попит на природний газ зросте на 60% за 30 років. Такий сценарій також не можна повністю виключати, зазначив Шматко.
За найоптимістичнішими оцінками, частка енергії, яку отримують з біомаси, до 2020 р. не перевищить 10%, а гідроенергетика та інші альтернативні джерела займуть в загальному енергобалансі менше 5%.
"Тому ми повинні усвідомлювати те, що, незважаючи на серйозні зміни, які відбуваються в сучасному ПЕК, нафта і газ залишаться основою світового енергобалансу в найближчому майбутньому", - підкреслив Шматко.
За його словами, крім усього іншого, Росії належить найперспективніший з точки зору нафто- і газовидобутку морський шельф. Загальні запаси оцінені в 100 млрд т умовного палива, і в перспективі до 2020 р. РФ очікує істотного зростання видобутку вуглеводнів на шельфі. Так, наприклад, видобуток природного газу має збільшитися до 86,1 млрд. куб. м, тобто майже в три рази (в 2011 р. видобуток очікується в обсязі 27 млрд. куб. м). По нафті показники мають зрости з поточних 16 млн т до 26,6 млн т.
"Таким чином, роль Росії в цьому енергобалансі як великого постачальника вуглеводнів буде тільки зміцнюватися. У зв'язку з цим ми закликали учасників Світового нафтового конгресу уникати політизованих рішень у своїй діяльності. Зі свого боку, Росія має намір активно працювати над гармонізацією оцінок газового ринку європейськими партнерами. В даний час розробляється Дорожня карта співробітництва з ЄС у сфері енергетики до 2050 р. Сподіваюся, цей документ буде позбавлений від політизованих оцінок", - підкреслив глава Міненерго РФ.
Шматко нагадав, що наступний - XXI - Світовий нафтовий конгрес пройде в 2014 р. в Москві. Почесний організаційний комітет очолить заступник голови уряду РФ Ігор Сєчін.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас