S&P підтвердило рейтинги Китаю на рівні AA- — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P підтвердило рейтинги Китаю на рівні AA-

Казна та Політика
187
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) підтвердило довгострокові кредитні рейтинги в національній та іноземній валютах Китаю на рівні AA-. Прогноз щодо рейтингу - "стабільний", йдеться в опублікованому сьогодні повідомленні агентства.
S&P також підтвердило короткостроковий рейтинг КНР на рівні A-1+ зі "стабільним" прогнозом. За словами фахівців агентства, їх рішення відображає стабільний політичний профіль країни, а також перспективи економічного зростання. Серед ключових факторів аналітики також відзначили низький показник державного боргу.
"Стабільний" прогноз був підтверджений завдяки зазначеній експертами S&P здатності КНР перенести потенційні втрати в балансі з мінімальним збитком для своєї кредитної позиції. У той же час, як сказано в повідомленні, рейтинг Китаю може бути підвищений у разі успіху структурних реформ, які можуть прискорити розвиток внутрішнього ринку і збільшити гнучкість обмінного курсу.
Нагадаємо, 8 вересня ц.р. агентство Fitch Ratings попередило, що може знизити кредитний рейтинг Китаю протягом двох років, оскільки на банки країни лягло серйозне боргове навантаження після сплеску кредитування під час фінансової кризи 2008 р.
У квітні Fitch знизило прогноз довгострокового боргового рейтингу Китаю в місцевій валюті до "Негативного" зі "Стабільного". Агентство побоювалося за фінансову стабільність країни після сплеску кредитування, спровокованого Пекіном, який сподівався таким чином підтримати економічне зростання під час світового спаду.
Серед трьох найбільших рейтингових агентств Fitch найголосніше виражало побоювання з приводу стрибка кредитування в Китаї і було єдиним, хто присвоїв негативний прогноз довгострокового рейтингу країни в місцевій валюті.
Відзначимо, в березні ц.р. Міністерство фінансів Китаю оприлюднило уточнені дані, згідно з якими державний борг КНР в кінці 2010 р. склав 1,03 трлн дол, 17% ВВП.
Нагадаємо, 16 грудня 2010 р. міжнародне рейтингове агентство S&P підвищило довгострокові кредитні рейтинги Китаю в національній та іноземній валютах на один щабель - з А+ до АА-, прогноз за рейтингами - "стабільний". Одночасно з цим, S&P підтвердило короткострокові кредитні рейтинги Китаю на рівні А-1+.
Експерти рейтингового агентства також позитивно оцінили проведені в країні структурні реформи під час глобальної фінансової кризи, в очікуванні поліпшення макроекономічної ситуації в країні в середньостроковому періоді.
Як наголошувалося в матеріалах S&P, кредитні рейтинги КНР відображають низький рівень заборгованості уряду, значний обсяг зовнішніх активів і перспективи зростання китайської економіки. Дані плюси, на думку агентства, перевищують такі недоліки, як великий обсяг зобов'язань у банківській системі країни, який може заподіяти шкоду фінансовій системі в разі подальшого спаду світової економіки.
Місяцем раніше рейтинги Китаю підвищило агентство Moody's. Рейтинг держзобов'язань країни був підвищений з рівня A1 до Aa3. Аналогічним чином були підвищені і граничні значення для рейтингів банківських депозитів і облігацій. Рішення про підвищення рейтингу КНР в агентстві пояснили стійкістю китайської економіки в умовах кризи, а також очікуванням її впевненого зростання і макроекономічної стабільності в середньостроковій перспективі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас