Українців чекає автогазовий сюрприз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців чекає автогазовий сюрприз

Енергетика
7960
Як стало відомо джерелу, на початку грудня Українська аграрна біржа на своєму аукціоні планує реалізувати історичний обсяг скрапленого газу - відразу близько 350 тис. т. Ці обсяги будуть продані на аукціоні №143, який Українська аграрна біржа планує провести вже в першій половині грудня. Унікальність цих торгів полягає в тому, що таким чином буде реалізовано весь пропан-бутан, який вітчизняні компанії планують видобути лише наступного року. Зокрема, за даними джерела, близько 220 тис. т автогазу, що нині готується до продажу, буде вироблено держкомпанією "Укргазвидобування", а решта 130 тис. т - напівдержавним ПАТ "Укрнафта", що контролюється групою "Приват" Ігоря Коломойського.
Все по 2 гривні
Ґрунт для цієї резонансної події було створено буквально місяць тому. Так, 3 листопада Аукціонний комітет з продажу нафти і газу своїм рішенням №433УАБ-СГ офіційно зобов'язав "Укргазвидобування" і "Укрнафту" виставити на торги весь обсяг скрапленого газу, який вони планують видобути в наступному році. Свою ініціативу комітет пояснив тим, що днями він завершив формувати баланс виробництва-споживання скрапленого газу в Україні, згідно з яким для задоволення заявок компаній-покупців буде потрібно якраз близько 350 тис. т пропан-бутану.
Це рішення не обрадувало ні "Укргазвидобування", ні "Укрнафту", тому того ж дня (3 листопада) вони офіційно відмовили аукціонному комітету у продажу всього енергоресурсу. Адже комітет запропонував їм продати свій пропан-бутан на так званому спецаукціоні, ціна на якому жорстко регулюється законодавством і становить всього лише 2,13 тис грн/тонна. Тоді як на комерційних торгах вартість цього ж газу перевищує 10 тис грн/т). З іншого боку, ні "Укргазвидобування", ні "Укрнафта" не мали права перечити аукціонному комітету, оскільки цей орган в своїй більшості (7 голосів з 10) контролюється Міністерством енергетики України, яке курирує обидві ці компанії. 11 листопада Господарський суд Києва в примусовому порядку зобов'язав "Укргазвидобування" і "Укрнафту" виставити на прийдешній спецаукціон №143 скраплений газ, який буде видобутий цими компаніями протягом 2012 року.
Ініціатором позову є маловідоме ТОВ "Запоріжгаз-2000", яке останнім часом викуповує значну частину пропан-бутану на спецаукціонах. Крім цього ТОВ в даних конкурсах беруть також участь фірми "Харків-СПБТ", "Укрхарківгазпоставка-2009", "Луганськпропангаз", "Черкаси-газпоставка", "Луганськснабгаз", "Кримбутангаз" і "Модус-вівенді". Ці підприємства належать маловідомим фізособам і формально об'єднує їх тільки те, що всі вони засновані в Харківській області. Але судячи з усього, ці компанії повинні мати єдиний центр управління у вищому ешелоні української влади. На користь цього говорить той неспростовний факт, що протягом 2010 року ця невелика група вміла стати лідером на ринку торгівлі скрапленим газом: щомісяця вона викуповувала на спецаукціонах понад 30 тис. т, що становить 80% ринку конкурсних торгів (інші 20% газу викуповують міськ- і облгази, згодом перепродуючи пропан-бутан населенню в балонах).
Не при ділі навіть Фірташ
З формальної точки зору завоювати основну частку ринку пропан-бутану "харків'янам" вдалося саме завдяки аукціонному комітету Міненерго. Але продавати скраплений газ на спецаукціонах не хоче навіть "Укргазвидобування", очолювана Юрієм Борисовим - менеджером Дмитра Фірташа, який близький до Юрія Бойка. І незабаром контрольовані Фірташем міськ- і облгази можуть втратити 20% ринку торгівлі скрапленим газом, що залишилися у них. До речі, цей процес вже поступово почався. Так, наприклад, вищезгадана компанія "Запоріжгаз-2000", за даними "k:", взяла на себе зобов'язання перед Запорізькою облдержадміністрацією забезпечити населення регіону скрапленим газом. У цьому ТОВ вже підрахували, що для цього їм знадобиться 83690 балонів, кожен з яких буде продаватися за ціною в 120 грн. Таким чином, "покровителя" нового автогазового монополіста треба шукати, судячи з усього в новій головній ФПГ країни, яку тепер всі називають "сім’я".
Тепер, щоб остаточно монополізувати оптовий ринок скрапленого газу, харківським компаніям залишається тільки викупити у "Укргазвидобування" і "Укрнафти" весь пропан-бутан, який вони планують видобути в наступному році. Що, загалом, не проблема. Адже вищезазначеним рішенням госпсуду Києва від 11 листопада передбачено, що якщо в наступному році "Укргазвидобування" та "Укрнафта" вироблять більше запланованого ними обсягу пропан-бутану, то про наявність "наднормативних" обсягів газу вони також зобов'язані повідомити всюдисущий Аукціонний комітет, а той у свою чергу - організувати торги з його продажу на спецаукціоні.
Подальшу долю всього газу - і нормативного, і наднормативного - передбачити не складно. Швидше за все "харків'яни" будуть перепродувати автогаз комерційним структурам, які згодом будуть реалізовувати його в роздріб автомобілістам. На сьогоднішній день різниця між ціною пропан-бутану, що купується на спецаукціонах (2,13 тис. грн./т) і ціною його реалізації на комерційних торгах (близько 10 тис. грн./т) становить майже 8 тис. грн. на тонні. Якщо цю цифру помножити на вищезгадані 350 тис. т, які незабаром будуть продані на Українській аграрній біржі, то виходить, що заробити на перепродажу цього ресурсу можна 2,8 млрд. грн. Але насправді доходи будуть ще більшими, адже слідом за монополізацією "харків'янами" оптового ринку торгівлі пропан-бутаном буде "картелізація" роздрібного. А такий розклад практично гарантує можливість створення штучного дефіциту зрідженого газу на ринку і подальшого зростання цін на нього на автозаправках далеко за межі нинішніх 6,3 грн/л.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас