НБУ оцінює валютні надходження в Україну в січні-листопаді-2011 близько 14 млрд дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ оцінює валютні надходження в Україну в січні-листопаді-2011 близько 14 млрд дол.

Валюта
412
Валютні надходження в Україну за січень-листопад 2011 року склали близько $14 млрд, повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).
"З початку року в Україну надійшло майже $14 млрд. Тобто навіть сьогодні, коли в усьому світі складна економічна ситуація, ми маємо приплив валюти", - вказується в повідомленні з посиланням на Арбузова.
Як повідомлялося, НБУ оцінював обсяг чистих надходжень іноземної валюти від нерезидентів за 10 місяців понад $12 млрд у доларовому еквіваленті.
За словами Арбузова, наведеними у повідомленні, Нацбанку поки вдалося утримати стабільність курсу національної валюти і не втратити резерви.
"Якщо не буде непорозуміння із зовнішніми інвесторами та панічних настроїв у внутрішніх інвесторів, резерв буде зростати", - цитується голова НБУ.
Як повідомлялося, міжнародні резерви України в жовтні 2011 року скоротилися на 2,3%, або на $0,788 млрд, - до $34,16 млрд. У цілому за січень-жовтень міжнародні резерви зменшилися на 1,2% - з $34,576 млрд. При цьому, в середині травня-2011 міжнародні резерви перебували на рівні історичного максимуму, перевищивши $39 млрд. Навесні-2011 голова НБУ С.Арбузов допускав, що міжнародні резерви на кінець 2011 року складуть близько $40 млрд.
У повідомленні також наголошується, що нинішнє очікування відновлення зростання золотовалютного резерву, пов'язане із запланованою реалізацією кількох важливих ініціатив.
"Випуск тільки двох інструментів - інвестиційних монет і золотих сертифікатів, протягом декількох років має абсорбувати понад $10 млрд з тих $50-70 млрд, які в даний час перебувають на руках у населення. По-друге, облігації внутрішньої державної позики, які найближчим часом будуть випущені урядом і розраховані на фізичних осіб, також дозволять нам залучити в золотовалютні резерви частину коштів населення", - йдеться в повідомленні.
За оцінкою голови НБУ, заощадити долари з валютних резервів дозволить перехід на розрахунки за газ у рублях.
"Згідно з попередніми даними, попит населення України на іноземну валюту становить близько $10 млрд на рік. Тому, якщо зменшити цей попит хоча б наполовину, то ще $5 млрд додатково потраплять в резерви. Крім того, коли ми перейдемо на сплату за газ в рублях, то ще $8 млрд залишаться в золотовалютному резерві країни", - цитується в повідомленні Арбузов.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас