Економічна вигода Білорусії від більш низької ціни на газ складе 2 млрд дол. на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економічна вигода Білорусії від більш низької ціни на газ складе 2 млрд дол. на рік

Казна та Політика
148
Річна економічна вигода Білорусії від зниження ціни на російський газ з 1 січня 2012 року до $165,6 за 1 тис. куб. м складе $2 млрд, повідомив посол Росії в Білорусії Олександр Суриков у програмі "Картина світу" на телеканалі "РТР-Білорусь".
"Ціна цього питання - $2 млрд, які не витрачатиме республіка в розрахунках за газ. Ці кошти можуть бути спрямовані на інші цілі", - сказав він.
Дипломат очікує надходження до Білорусі другого траншу Антикризового фонду ЄврАзЕС у розмірі $440 млн найближчими днями.
"Напевно, до кінця цього тижня або на початку наступного другий транш прийде вже в Білорусію", - прогнозує Суриков.
Коментуючи перспективи розвитку економічної ситуації в Білорусії з урахуванням досягнутих з Росією домовленостей щодо газу і АЕС, кредиту ЄврАзЕС посол заявив: "Умови сценарію змінюються, не буде тепер валютного дефіциту, будуть більш потужні золотовалютні резерви, різко скоротиться дефіцит торговельного балансу, можливо, він навіть стане позитивним, дефіцит платіжного балансу різко зменшиться".
На його думку, пік кризи в Білорусії подолано.
Суриков оцінив вигоди Білорусії від участі в інтеграції з Росією і Казахстаном.
Мультиплікаційний ефект від зростаючого ринку складе близько $400 млрд, сказав він, посилаючись на експертні оцінки.
"Частка Білорусії в цьому спільному ринку дозволить приблизно на $15 млрд збільшити економічні обсяги республіки, це 50% ВВП 2011 року. ВВП приблизно на 50% - це оплата праці. Це на $7,5 млрд. приріст обсягів оплати праці в Білорусії. Ось що дає цей ефект, виходячи з наведеної цифри", - зазначив посол.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас