Іспанці зберегли в песетах 1,7 мільярда євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іспанці зберегли в песетах 1,7 мільярда євро

Валюта
536
Іспанці досі зберігають у себе вдома великий обсяг колишньої валюти - песети, пише elEconomista.es з посиланням на дані Банку Іспанії. Зараз вони мають на руках в монетах і купюрах песети еквівалентом 1,708 мільярда євро.
У порівнянні з попереднім вимірюванням, яке проводилося в жовтні 2010 року, кількість песет на руках знизилася незначно - лише на 17 мільйонів євро. Всього з моменту початку обміну старої валюти на євро в січні 2002 року іспанці обміняли близько 97 відсотків песетної готівки, що перебувала у них в розпорядженні.
Цікаво, що з початкового еквівалента 49 мільярдів євро більше 46 мільярдів знаходилося в купюрах і лише невелика частина - в монетах. Зараз грошовий обсяг монет і купюр практично зрівнявся - 811 мільйонів євро в монетах і 897 мільйонів - в банкнотах.
Обмін дозволено до цих пір, хоча регулятори можуть зажадати розкрити інформацію про людину, яка обміняє більше 3 тисяч євро. Таким чином ЦБ бореться з можливим відмиванням капіталів.
Зараз Іспанія перебуває в складному фінансовому становищі через високі ставки за облігаціями, які ускладнюють рефінансування боргу, що становить близько 70 відсотків ВВП. У зв'язку з цим деякі експерти включають Іспанію в список країн, які можуть покинути єврозону в разі подальшого загострення боргової кризи.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас