ЄЦБ збирає податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ збирає податки

Казна та Політика
282
Глава Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі, виступаючи в Європарламенті, вчора вперше оголосив умови, на яких ЄЦБ буде готовий більш активно включатися в боротьбу з європейською борговою кризою. Раніше безкомпромісний, ЄЦБ готовий приймати "нестандартні" заходи з підтримки європейського держборгу, якщо на саміті ЄС 9 грудня буде оголошено про реальну координацію європейської податково-бюджетної політики у вигляді "договору про податки в ЄС".
Виступ Маріо Драгі на сесії Європарламенту, який вчора, крім іншого, прийняв без обговорення останню версію бюджету ЄС на 2012 рік, було присвячено вкрай незначному приводу. ЄЦБ представляв до відома європарламенту звіт банку за 2010 рік, причому сам звіт був опублікований в травні 2011 року та до поточних проблем боргової кризи в ЄС не має майже ніякого стосунку. Проте пан Драгі, колишній глава Банку Італії, що вже місяць займає пост президента ЄЦБ, раніше не робив програмних заяв, тоді як саме від ЄЦБ в останні дні ринки чекали офіційної позиції в ключовій суперечці в єврозоні - чи повинні бути офіційні "антиінфляційні" повноваження банку розширені. "Антиінфляційний" мандат ЄЦБ обмежує можливості участі емісійного банку у фінансуванні держборгу країн єврозони - тобто емісійні права ЄЦБ не дозволяють йому знижувати прибутковість держпаперів Італії та Франції.
Промову Драгі почав англійською, але тут же продовжив фразами на інших європейських мовах, які від нього хотіли б почути в конкретній країні. По-французьки глава ЄЦБ пообіцяв продовжувати справу свого попередника в ЄЦБ Жан-Клода Тріше. По-німецьки він підтвердив "незалежність" ЄЦБ як центробанку і його роль "гаранта грошової стабільності". Закінчив Маріо Драгі по-італійськи обіцянкою "зобов'язань і сильного почуття відповідальності" ЄЦБ як інституту ЄС, "економічного і валютного союзу" - і повернувся до англійської як мови світових фінансів.
Зміст промови Маріо Драгі сенсаційний: глава ЄЦБ де-факто запропонував європейським політикам тимчасову підтримку емісійного банку ринку держборгу в обмін на затвердження 9 грудня самітом ЄС "податкового договору" - офіційної угоди про координацію бюджетної і податкової політики країн ЄС. Маріо Драгі нагадав, що мандат ЄЦБ передбачає боротьбу з коливанням цін "в середньостроковій перспективі" (тобто короткострокові відхилення від граничної інфляції на 2% в єврозоні припустимі), причому "в обидва боки" - дії ЄЦБ можуть означати не тільки боротьбу з інфляцією, але і боротьбу з дефляцією. Крім того, глава ЄЦБ пояснив, що програма банку з купівлі євродержборгу на €40 млрд покликана повністю забезпечити банки можливістю отримання ліквідності за фіксованими ставками (і, виходячи з цього, не є програмою власне підтримки держборгу ЄС). Нарешті, Маріо Драгі пообіцяв не тільки регулювати "цінову" ситуацію ставками ЄЦБ (8 грудня правління банку може, на думку аналітиків, знизити ключову ставку до 1%), а й застосовувати "нестандартні заходи" (non-standard measures). Уже сьогодні вранці за неявної участі ЄЦБ було показано, що ефективні інструменти у боротьбі з борговою кризою є - котирування держборгу Італії знизилися з рівнів близько 7,5% річних (десятирічні папери) до трохи вище 6%.
Самі по собі "нестандартні заходи" пан Драгі не описав, зате досить виразно натякнув, в обмін на що саме ЄЦБ готовий у рамках "тимчасових" програм допомагати урядам країн ЄС. Це "податковий договір" (fiscal compact), який буде обговорювати майбутній саміт ЄС. Інститут координації податкової політики (як мінімум в ключових країнах єврозони) є головною пропозицією Німеччини та Франції менш великим країнам зони євро та ЄС, які ті відкидають. Справа не стільки в конституційних поправках, які обмежують країни ЄС в нарощуванні бюджетних дефіцитів (про це на самітах ЄС домовилися ще влітку 2011 року), скільки в юридично зобов'язуючому (на рівні, наприклад, Euro Plus Pact, згадуваного главою ЄЦБ) договорі країн ЄС про порівнянні рівні оподаткування - гра зі ставками податків в зоні євро активно використовується невеликими економіками. Пропозиція Маріо Драгі збігається за змістом з ініціативами Німеччини в цій галузі, але Німеччина традиційно наполягає на неучасті ЄЦБ в "програмах порятунку" євроборгу.
Таким чином, вчора ЄЦБ продекларував, що від незалежності не відмовиться, але не буде в кризі держборгу в зоні євро спостерігачем. На найближчі кілька місяців (саме вчора Standard & Poor's попередила про високу ймовірність "легкої рецесії" в зоні євро на початку 2012 року з подальшим зростанням у другому півріччі при деякій імовірності більш глибокої рецесії) ЄЦБ неофіційно обіцяє бути активним гравцем, не пов'язаним прямо з будь-якою стороною в ЄС. Цю велику новину ринкам ще потрібно оцінити.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас