Газ перенесли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ перенесли

Енергетика
1388
Вчора Європарламент (ЄП) ухвалив резолюцію щодо України, основною темою якої стали перспективи енергоспівробітництва. У документі йдеться про необхідність допомогти українській владі у проведенні переговорів щодо умов, що регулюють поставки газу з Росії, щоб "забезпечити відповідність в сфері торговельних стандартів і цін торгівлі газом України з Росією стандартам ЄС". Крім того, ЄП зазначив важливість прагнення до "укладення подальших угод між Україною та ЄС, спрямованих на забезпечення поставок енергоносіїв для обох сторін, включаючи надійні і диверсифіковані системи транзиту нафти і газу і загальний механізм реагування в разі виникнення заворушень чи перебоїв в нафтових і газових поставках з Росії".
Проте експерти вважають, що українській владі не варто сподіватися на реальну підтримку Брюсселя, якщо надії на підписання нових домовленостей з Москвою щодо газу до кінця поточного року не виправдаються. "Цілком імовірно, що ЄП знову просто зробив чергову заяву, не більше. Адже сама декларація ЄП - це всього лише заява, а на практиці це може реально виглядати так, що Європа знову дистанціюється від переговорного процесу з Україною. Тому не варто плекати надії Україні в цьому питанні. Європа тут не допоможе, як завжди і було", - зазначив політолог Юрій Романенко.
Він також прогнозує, що всупереч резолюції і політичним рішенням про стратегічне партнерство з Україною, низка країн ЄС будуть підтримувати "Газпром" в питаннях, які невигідні Україні. Йдеться, зокрема, про проект "Південний потік" в обхід України, який російська монополія прагне реалізувати разом з Італією, Францією і Німеччиною. Цей газопровід є значною загрозою для української ГТС, оскільки може практично повністю позбавити її транзитних обсягів російського газу в напрямку Європи. Крім того, в Європі діє так званий Третій енергопакет, який забороняє постачальнику газу бути одночасно і транзитером. Ця умова також поширюється на "Газпром", що ставить "Південний потік" за рамки правового поля Євросоюзу.
Проте за підсумками вчорашньої зустрічі з єврокомісаром з енергетики Гюнтером Еттінгером глава Міненерго Росії Сергій Шматко заявив: "Єврокомісія, як і раніше, готова розглядати можливість присвоєння йому статусу TEN".
Статус TEN (транскордонної європейської мережі) дозволить вивести "Південний потік" з-під дії Третього енергопакету ЄС, що вимагає надавати доступ до труби третім особам. При цьому Гюнтер Еттінгер раніше визнавав, що "Південний потік" "має політичний характер, а не економічний".
А експерти наводять аргументи, що проект "Південний потік" - це блеф, затіяний російською стороною для отримання контролю над українською газотранспортною системою. Директор російського Фонду національної енергобезпеки Костянтин Симонов назвав "Південний потік" дорогим і непотрібним газопроводом. "Не секрет, що у "Південного потоку" труба дуже дорога. Росія хотіла б уникнути будівництва дорогих і непотрібних газопроводів. Яка альтернатива "Південному потоку"? Я гадаю, що українська ГТС. Тому ми й б'ємося, щоб уникнути дорогих фінансових рішень", - зазначив Костянтин Симонов.
У сформованій ситуації експерти не беруться прогнозувати, коли і на яких умовах можуть бути підписані нові українсько-російські газові угоди. За даними прес-служби Міненерго України, "переговори між Росією і Україною в енергетичній сфері перебувають на завершальній стадії". А в "Газпромі" очікують, що це відбудеться до кінця поточного року. Хоча раніше голова правління компанії Олексій Міллер говорив, що оформлення домовленостей з Україною, яка добивається зниження цін на газ, можливо в листопаді. Однак ці очікування не виправдалися.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас