Голова Банку Англії вважає кризу в єврозоні "системною", закликає банки підвищувати захист — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Банку Англії вважає кризу в єврозоні "системною", закликає банки підвищувати захист

Казна та Політика
233
Голова Банку Англії Мервін Кінг закликав банки нарощувати зусилля в плані підвищення захисту від боргової кризи в єврозоні, яка, на його думку, є "системною кризою", повідомляє агентство Bloomberg.
"Підрив довіри, зниження вартості активів і жорсткість доступу до кредитів сприяють подальшому погіршенню перспектив економіки і негативно позначаться на здатності компаній, домовласників і урядів оплачувати свої борги, що ставить під загрозу баланси банків", - заявив М.Кінг.
"Така спіраль є відмінною рисою системної кризи", - зазначив він.
На початку цього тижня голова британського ЦБ заявляв, що бачить "ранні сигнали" кредитної кризи в єврозоні. У середу Федеральна резервна система (ФРС), Європейський центральний банк (ЄЦБ), а також ЦБ Канади, Великобританії, Японії та Швейцарії домовилися про зниження відсоткових ставок за доларовими свопами на 50 базисних пунктів і про продовження дії угод про свопи до 1 лютого 2013 р.
"Суверенні та банківські ризики, що виникають з європейської кризи, посилилися і залишаються найбільш значною і близькою загрозою для фінансової стабільності Великобританії", - йдеться у фінансовому огляді Банку Англії, опублікованому в четвер.
Експерти британського ЦБ вважають, що банки повинні обмежити виплату бонусів і дивідендів у тому випадку, якщо їхніх прибутків недостатньо для збільшення капіталу, а також серйозно розглянути можливість залучення капіталу із зовнішніх джерел.
"Нинішній тиск, з яким стикаються банки, може призвести до чергового посилення кредитних умов для позичальників у реальному секторі економіки", - відзначають у Центробанку.
За даними Банку Англії, британським банкам доведеться погасити боргові зобов'язання в цілому на 140 млрд фунтів стерлінгів ($220 млрд) у 2012 році, основна частина з яких припадає на першу половину року.
Банки країни мають невеликі вкладення в держоблігації проблемних держав єврозони - близько 15 млрд фунтів, однак мають значні вкладення в папери приватних компаній в Ірландії, Іспанії та Італії. Загалом їхні вкладення в потенційно проблемні активи європейських країн становлять 160 млрд фунтів, або 80% сукупного капіталу першого порядку (Tier 1).
Кінг зазначив, що Управління з фінансових послуг (Financial Services Authority, FSA) разом з Банком Англії розробляють план дій на випадок поглиблення фінансової кризи в єврозоні.
"Британські банки досягли істотного прогресу в плані поліпшення показників капіталу та підвищення гнучкості у залученні ліквідності, - йдеться в огляді ЦБ. - Проте цей прогрес останнім часом стримується напруженістю на фінансових ринках".
"Криза в єврозоні - це криза платоспроможності держав, а не ліквідності, - заявив Кінг. - Лише держави, безпосередньо залучені в цю кризу, можуть знайти вихід з неї. Ми, в Великобританії, мусимо спробувати віднайти спосіб підвищити гнучкість нашої фінансової системи".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас