Греф: Китай стоїть на порозі різкого зниження темпів економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греф: Китай стоїть на порозі різкого зниження темпів економічного зростання

Казна та Політика
552
Різке падіння темпів економічного зростання відбудеться найближчим часом в Китаї, що стане ще одним антидрайвером розвитку світової економіки, прогнозує голова Сбербанку Герман Греф. Про це повідомляє РИА Новости.
"В Китаї виробництво ВВП на душу населення досягло критичної позначки, коли історично всі країни мали при подоланні цієї риски різке зниження темпів економічного зростання. Найближчими роками, швидше за все, ми будемо мати справу зі зниженням темпів зростання китайської економіки і це буде ще одним антидрайвером для, в першу чергу, настроїв, у другу чергу - для розвитку світової економіки в частині споживання", - сказав Греф у четвер, виступаючи на економічному форумі в Астані.
Китайський ВВП зріс на 9,7% в I кварталі, 9,5% - в II кварталі і 9,1% - в III кварталі 2011 року.
На думку Грефа, ситуація на азіатському континенті - одна з найважливіших складових глобальних економічних перспектив. "Більша частина цього регіону останні двадцять років зростала дуже швидкими темпами, і основним драйвером цього розвитку був експорт, передусім у розвинені країни. Але ми бачимо, що зараз ця модель подальшого розвитку економіки є вже неможливою: різко знижується обсяг експорту в розвинені країни, виникають глобальні диспропорції в економіках розвинених країн, не можуть вони далі споживати вироблену в країнах, що розвиваються, товарну масу і головне, з чим зараз стикаються ці країни, - це зміна моделі економічного зростання", - зазначив голова Сбербанку.
"Ми бачимо, як це непросто відбувається в Китаї: зовні здається, що є тільки один прояв - це зниження деяких темпів економічного зростання, але всередині економік відбуваються глобальні зміни, диспропорції, які не завжди адекватно вирішуються владою, і ми бачимо, як йде накопичення проблем в першу чергу в Китаї, у фінансовому секторі, зі спробою фінансувати велику частину цього перетворення за рахунок глобального кредиту при спробі утримання головної конкурентної переваги Китаю - цінової переваги, низького курсу національної валюти", - продовжив він.
Диспропорції в китайській економіці, на думку Грефа, полягають у наданні дуже дорогих ресурсів для розвитку середнього та малого бізнесу з середньою ставкою запозичення 21-25%, у той час як великі позичальники мають можливість залучати ресурси під 5-6%.
"Проблеми в Індії не менш складні, інфляція в цій країні перевищує на сьогодні вже 9%, це відбувається третій рік поспіль, при цьому темпи зростання промислового виробництва постійно знижуються", - додав Греф. На його думку, головна причина цього полягає в забюрократизованості індійської економіки. "Очевидно, що перед Індією стоїть серйозний виклик трансформації моделі держуправління та зниження адміністративних бар'єрів зі створенням більш транспарентної держави в найближчі роки, і наскільки тривалим і глибоким буде сповільнення в цих двох країнах, від цього залежатимуть і перспективи (світової економіки) в найближчі роки", - сказав Греф.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас