Депозитарій врятують від монополії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депозитарій врятують від монополії

Кредит&Депозит
453
Як стало відомо "ЭИ", Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв до кінця поточного тижня розраховує зареєструвати проект закону "Про депозитарну систему України", розроблений спільно з народним депутатом України (БЮТ) Сергієм Терьохіним. Після чого його відправлять на розгляд у комітети паралельно з законопроектом Кабінету міністрів.
"ЭИ" вже повідомляли, що асоціація депозитаріїв виступила з жорсткою критикою урядового проекту закону № 9428 від 08.11.11 "Про систему депозитарного обліку цінних паперів". У заяві ПАРД стверджується, що прийняття закону у запропонованій Кабміном редакції призведе до "порушень прав власності на цінні папери, монополізації ринку депозитарної діяльності, високої концентрації ризиків з можливими локальними і системними кризами у фінансовій системі".
"У проекті закону про ДСУ, в порівнянні з проектом закону про СДО, детальніше регламентовані засади здійснення депозитарної діяльності на фондовому ринку. При цьому регламентації технологічних процесів та окремих питань здійснення професійної діяльності віднесені до функцій Центрального депозитарію", - йдеться в порівняльному аналізі ПАРД.
Асоціація депозитаріїв бачить Центральний депозитарій юридичною особою, що створюється і функціонує в організаційно-правовій формі непідприємницького товариства. Що дозволить уникнути корпоративних конфліктів і незаконних спроб отримати прямий або непрямий контроль над Центральним депозитарієм (законопроект Кабміну передбачає функціонування Центрального депозитарію цінних паперів у формі публічного акціонерного товариства).
"Цінні папери, що належать депоненту, зберігає і враховує депозитарна установа, уповноважена видавати виписки з рахунку в цінних паперах депонента - підтвердження права власності. Такий підхід гарантує високий рівень захищеності прав інвесторів", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.
Цілісність і єдність депозитарної системи, на думку профучасників, забезпечить "можливість прийняття рішення про передачу державних цінних паперів на депозитарне обслуговування в Центральний депозитарій через два роки з моменту набуття чинності закону", а також відсутність окремого обліку цінних паперів кожної з 10 існуючих фондових бірж. Запобігти штучному перерозподілу, монополізації, підвищенню цін і зниженню якості наданих послуг на ринку депозитарних послуг можливо буде завдяки введенню "оптимального "ринкового" розподілу функцій між Центральним депозитарієм і депозитарною установою".
Попередній текст законопроекту, як зазначають юристи, дає підстави для позитивної оцінки пропонованих нововведень. По-перше, він розроблений учасниками фондового ринку з урахуванням їх досвіду і практики. По-друге - містить декілька важливих технічних і юридичних моментів. "Законопроект на сьогоднішній день є кращою альтернативою існуючому документу, підготовленому Кабінетом міністрів", - погоджується юрист МЮФ "Noerr" Олександр Задорожний. У разі його прийняття, за словами юриста, певні проблеми ринку будуть вирішені.
Однозначним плюсом законопроекту асоціації, на його думку, є одночасний облік прав на цінні папери і прав за цінними паперами депозитарними установами, що дозволить заощадити деякі кошти і виключити додаткову роботу. Здійснення клірингу виключно ЦД також, за його словами, є позитивним моментом, оскільки дозволить виключити концентрацію ризиків на фондових біржах.
"Впровадження одночасного переходу прав на цінні папери за законопроектом ПАРД унеможливить приховування відносин контролю і сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату", - коментує юрист LCF LAW GROUP Сергій Яворський. У той час як механізм, запропонований КМУ, за його словами, ускладнить застосування антимонопольного законодавства та законодавства про запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас