Різдво страхують від дефолтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Різдво страхують від дефолтів

Казна та Політика
542
Не чекаючи появи новин, які могли б спровокувати світові ринки на "передріздвяний" обвал в кінці фінансового року, ЄС почав підготовку серії позитивних новин для них. Європейський центральний банк (ЄЦБ), ФРС США, центробанки Японії, Швейцарії, Великобританії і Канади продовжили на весь 2012 терміни дій угод осені 2009 року про необмежене надання ліквідності за свопами долара США з основними світовими валютами. Ставки за свопами демонстративно знижені на 0,5 відсоткового пункту - ФРС і ЄЦБ таким чином відреагували на симптоми зниження доларової ліквідності в ЄС, що відзначалися з понеділка. Член ради керуючих ЄЦБ Юрген Штарк, що напередодні обговорював у тому числі ці заходи в США з керівництвом ФРС, в опублікованій ЄЦБ промові, виголошеній у Федеральному резервному банку Далласа, оприлюднив незмінну позицію Європейського центробанку: ЄЦБ не має повноважень підтримувати в будь-якій мірі уряди країн ЄС.
Заява ЄЦБ зроблена у відповідь на гостру дискусію уряду Франції з урядом Німеччини про те, яку роль ЄЦБ повинен грати в подоланні європейської боргової кризи. Позиція Мінфіну Франції, яка підтверджується президентом країни Ніколя Саркозі, полягає у відмові від "нейтралітету" ЄЦБ і співфінансуванні ним програм підтримки вартості боргів урядів зони євро. Францію планом випуску "облігацій порятунку" в листопаді 2011 року, по суті, підтримала Єврокомісія, але в більш обережній формі. Німеччина в особі канцлера Ангели Меркель наполягає: мандат ЄЦБ повинен бути виключно антиінфляційним, центробанк, що емітує євро, повинен підтримувати тільки банки. Це виключає емісійне скуповування держпаперів зони євро, в першу чергу - Італії та Іспанії, в другу - Франції.
Для європейського фонду фінансової стабільності EFSF, основного інструменту ЄС у боротьбі з борговою кризою, збереження "німецького" статус-кво означає неможливість отримання грошей ЄЦБ для задекларованого в останній раз в кінці жовтня на саміті ЄС зростання "місткості" EFSF з 440 млрд євро до 1 трлн євро. На цьому тижні зустріч Єврогрупи показала: планка на рівні трильйону недосяжна. Питання про те, де і як саме фонд отримає нові кошти (велика частина зарезервована для Греції, Ірландії та Португалії, грудневі транші допомоги їм уже схвалені), на саміті ЄС 26-27 жовтня було відкладено.
Єврокомісар з економіки та фінансів Оллі Рен вже оголосив: рішення має бути оприлюднене протягом десяти наступних днів (і це, ймовірно, буде ще однією плановою позитивною новиною у першій половині грудня). 29 листопада керуючий EFSF Клаус Реглінг при цьому анонсував нову технологію зростання "ємності" фонду - EFSF може не тільки залучати кошти сторонніх інвесторів (КНР, Бразилії, країн Близького Сходу) в спільні інвестфонди, але й надавати за новими європейськими держпаперами "часткові" гарантії - на 20-30% тіла боргу. Ще однією можливою "планово-позитивною" новиною є обговорення Єврогрупою можливості фінансування національними (неемісійними, але що мають власні резерви) ЦБ країн зони євро нових програм МВФ для країн ЄС.
Вчора ж Ecofin без великих дискусій прийняв помірний бюджет ЄС на 2012 рік (129 млрд євро витрат, вони скорочені на 4 млрд євро від плану) і схвалив, за словами нового прем'єр-міністра Італії Маріо Монті, антикризовий план дій його уряду - план буде представлений парламенту Італії 5 грудня. Ринки вже відреагували зростанням індексів на цю і ще одну хорошу новину від Маріо Монті - Ecofin не розглядав можливість підтримки Італії з боку ЄС і МВФ.
Як показала практика осені 2011 року, такого роду "новинні інтервенції" діють на ринки короткостроково. Можливо, новини підтримають передріздвяне ралі і ситуацію січня 2012 року, але фундаментально подіяти на котирування держборгу країн ЄС вони не в змозі. Юрген Штарк в США вже повідомив найбільш неприємну новину: за оцінками ЄЦБ, в урядів зони євро для боротьби з єврокризою "залишився єдиний інструмент - корекція зарплат і витрат". Що б не відбувалося в ЄС на Різдво, в 2012 році цю думку, ймовірно, доведеться згадати, і не тільки в ЄС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас