31 млрд грн став дефіцитним — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

31 млрд грн став дефіцитним

Казна та Політика
718
Вчора в уряді визнали неможливість швидко скоротити дефіцит Пенсійного фонду (ПФУ). "За підсумками поточного року ми вийдемо на дефіцит у розмірі 31 млрд грн", - заявив глава ПФУ Борис Зайчук. Таким чином, ні зростання власних надходжень до ПФУ, про яке фонд звітує щомісяця, ні початок реалізації пенсійної реформи не дозволили істотно знизити його дефіцит, який в минулому році склав рекордні 34 млрд грн.
Спочатку бюджет ПФУ на поточний рік був зверстаний з дефіцитом 17,8 млрд грн. Після прийняття закону "Про заходи законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" Міністерство соціальної політики спрогнозувало "значне скорочення" дефіциту в 2012 році - до 6,5 млрд грн. Вже в середині вересня відомство схвалило більш оптимістичний орієнтир 2,2 млрд грн, почавши пошук заходів, які здатні звести дефіцит ПФУ до нуля. "Якщо ми ліквідуємо дефіцит Пенсійного фонду в 2012 році, то в 2013-му зможемо нарешті запустити другий рівень пенсійного забезпечення, оскільки однією з головних умов, за яких можливе впровадження накопичувальної системи, безумовно, є бездефіцитність Пенсійного фонду", - зазначив тоді перший заступник міністра Василь Надрага.
Першим у реалістичності цього плану засумнівався сам міністр. Сергій Тігіпко припустив, що в 2011 році "дефіцит збільшиться максимум до 21 млрд грн, тобто на 3 млрд грн". Проте вже на початку листопада в розпорядженні Коммерсант-Украина опинилися дані Мінфіну, з яких випливало, що обсяг наданих ПФУ урядових позик до кінця року досягне 39,6 млрд грн - і це не рахуючи трансфертів з держбюджету в розмірі 54,8 млрд грн.
Експерт Бюро економічних і соціальних технологій Олена Осінкіна пояснює збільшення дефіциту Пенсійного фонду зростанням виплат за судовими рішеннями підвищених пенсій ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС та іншим категоріям громадян. Зайчук повідомив, що фонд оскаржив рішення судів про виплату додаткових пенсій на 5,9 млрд грн, а в судах першої інстанції знаходяться позови ще на 6,4 млрд грн. З 2012 року ситуація погіршиться, оскільки уряд, крім виплати 12,3 млрд грн, має виплачувати пенсії, днями підвищені у декілька разів. "Коли вони хочуть показати, що все добре, ми виходимо з кризи, вони кажуть, що надходження збільшуються. І рапортують про збільшення витрат, якщо потрібно продемонструвати, що всім потрібно затягти пояси. Як у ситуації з чорнобильцями", - говорить один з експертів. Тігіпко стверджував, що на виплати ліквідаторам необхідно додатково 6,6 млрд грн, учасникам війни та дітям війни - по 10 млрд грн, а всім пільговикам - 170 млрд грн.
Швидким вирішенням проблеми може стати замороження індексації пенсій, вважає провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. "Не індексувати або проводити індексацію так, щоб її темпи були повільнішими від зростання середньої зарплати. Тоді вийти на бездефіцитність можна за рік", - вважає вона. З початку року середня пенсія зросла на 6,86%, в 2012 році підвищення складе порядку 10%.
Але прийняття цих заходів напередодні парламентських виборів у 2012 році малоймовірно, як і зниження спеціальних пенсій на законодавчому рівні. "Це дуже жорстокий варіант щодо пенсіонерів", - попереджає Ткаченко. Слід зазначити, що пенсійна реформа в початковій редакції передбачала економію всього 2,5 млрд грн. При цьому оцінка економії від реалізації підсумкової версії закону, який викликав суспільне несприйняття, так публічно і не оголошувалася.
На думку Олени Осінкіної, Пенсійний фонд буде зазнавати труднощів до тих пір, поки не відмовиться від спеціальних пенсій - їх виплатою повинен займатися держбюджет: "Їх треба виводити з фонду, інакше це буде нескінченне ходіння по колу". Більш тривалим шляхом зменшення дефіциту є детінізація економік і, як наслідок, збільшення кількості зайнятого населення, вважає Лідія Ткаченко. Цю детінізацію повинні були забезпечити урядові законопроекти про легалізацію зарплат, однак Тігіпко, анонсувавши ще навесні пакет заходів зі збільшення доходів пенсійного та соціальних фондів на 50 млрд грн, так і не подав їх до парламенту.
У результаті зростання дефіциту ПФУ шанси на запуск системи накопичувального пенсійного забезпечення у 2013 році знижуються, але поки ці плани не коректувалися. "У Мінсоцполітики готують закон про початок перерахування пенсійних внесків до другого рівня вже з 2013 року", - каже директор Національної асоціації адміністраторів і НПФ Тетяна Шевкун.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас