Fitch та інвестори побоюються, що боргова криза зони євро позначиться і на Великобританії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch та інвестори побоюються, що боргова криза зони євро позначиться і на Великобританії

Казна та Політика
258
Великобританія може втратити вищий кредитний рейтинг за версією Fitch. Агентство заявило, що країна майже повністю вичерпала всі свої ресурси, щоб пережити нові економічні труднощі і зберегти при цьому оцінку AAA. Попередження прозвучало відразу після осінньої заяви міністра фінансів Джорджа Осборна, який пообіцяв країні жорсткі заходи економії аж до 2015 року.
"Якщо не вжити додаткових заходів, то, з урахуванням здатності фінансового сектора Великобританії протистояти економічним і фінансовим ударам за рахунок збільшення держборгу, зберегти рейтинг ААА буде досить складно", - відзначило Fitch. Британія перетворюється на країну з найбільшим держборгом серед держав з найвищим рейтингом, за винятком США, попередило агентство.
Експерти вважають, що зниження рейтингу Великобританії найближчим часом чекати не варто. "Такий ризик існує лише в разі подальших шоків для економіки. Поки ж мова йде, скоріше, про те, що у країни відносно слабкий рейтинг", - вважає економіст IHS Global Insight Говард Арчер.
"Якщо решта Європи скотиться в рецесію, то Великобританії буде важко не зробити те ж саме", - визнав пан Осборн. За прогнозами Бюро з бюджетної відповідальності (OBR), цього року зростання ВВП складе 0,9% (у березні очікувалося 1,7%). У 2012 році зростання економіки скоротиться до 0,7%, але вже в 2013-му становитиме 2,1%, в 2014-му - 2,7%, а в 2015-2016 роках - по 3%. Міністр упевнений, що підтримати країну можна тільки шляхом подальшого скорочення витрат.
Держвидатки після 2015 року повинні бути скорочені на 147 млрд фунтів (у березні передбачалося 126 млрд фунтів). Зокрема, буде проведена широкомасштабна пенсійна реформа, в результаті чого пенсійний вік буде піднято до 67 років, відрахування від зарплати на пенсію держслужбовців зростуть, тоді як виплати за вислугу років будуть зменшені. Крім того, за прогнозами OBR, до 2017 року будуть скорочені 710 тис. держслужбовців. Британці відреагували на ці плани найбільшим страйком за останні роки. В акціях протесту взяли участь до 2 млн осіб із 30 профспілок.
Влада також обіцяла продовжувати скорочувати рівень держзапозичень: з 127 млрд фунтів в цьому фінансовому році до 79 млрд фунтів в 2015 році. "Ми очікуємо, що подальші зниження показників ВВП підвищать рівень прогнозів щодо держпозики, що підсилить побоювання з приводу фіскальної стійкості Великобританії і стане справжньою перевіркою того, наскільки пан Осборн готовий грати за власними правилами. Поки ж глава Мінфіну дотримується плану зберегти статус тихої гавані для Великобританії на тлі ескалації проблем в зоні євро", - відзначає економіст Capital Economics Джонатан Лойнс.
"Порівняно з країнами - членами валютного союзу, Великобританія може похвалитися більш ефективною системою уряду і масштабними скороченнями видатків. Більше того, завдяки незалежній монетарній політиці боротися з дефіцитом бюджету тут набагато легше, ніж у багатьох країнах зони євро", - сказав РБК daily економіст Citigroup Майкл Саундерс.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас