Росія побудує новий газопровід через Північну Корею — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія побудує новий газопровід через Північну Корею

Енергетика
258
Підписання контракту між "Газпромом" і Kogas щодо закупівлі Південною Кореєю російського газу і будівництва газопроводу через територію КНДР намічено на весну наступного року.
За словами посла з особливих доручень МЗС РФ Олександра Тімоніна, який курирує тристоронні проекти Москви, Пхеньяна і Сеула, до кінця року до роботи над угодами приступлять дві робочі групи, в рамках яких російська монополія буде вести окремо переговори з КНДР і Південною Кореєю. Сторони повинні узгодити обсяги поставок газу, терміни, формулу ціни, а також точку передачі продукції південнокорейській стороні. Тільки в цьому випадку поставки можуть початися в 2017 році, заявив дипломат. Обсяг поставок складе 10-12 млрд кубометрів на рік, передає "Комерсант".
Сторони вже вирішили низку принципових питань: було визначено, що будівництвом газопроводу на території КНДР (протяжність ділянки становитиме 700 км) буде займатися виключно "Газпром" з можливим залученням північнокорейської робочої сили. З боку Південної Кореї трубу до кордону з КНДР буде тягнути Kogas.
Весь газ буде поставлятися виключно в Південну Корею - ніяких обсягів для потреб КНДР не передбачено, тому що у Північній Кореї відсутні об'єкти, які б працювали на природному газі.
Москва отримала політичні гарантії від обох корейських лідерів. У серпні на зустрічі з лідером КНДР Кім Чен Іром президент Дмитро Медведєв отримав запевнення в тому, що Пхеньян не буде порушувати транзит газу. А 2 листопада під час зустрічі в Санкт-Петербурзі про остаточну готовність Сеула брати участь у проекті заявив і глава Південної Кореї Лі Мен Бак.
Вся вартість проекту постачання російського газу в Південну Корею оцінюється не менш ніж в 7 млрд євро, стільки ж коштує нещодавно запущений газопровід Nord Stream по дну Балтики.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас