ЄС буде отримувати газ з Азербайджану, але необов'язково по Набукко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС буде отримувати газ з Азербайджану, але необов'язково по Набукко

Енергетика
229
Євросоюз отримає значний обсяг азербайджанського газу по так званому Південному коридору, сказав комісар ЄС з енергетики Гюнтер Еттінгер, не підтвердивши при цьому прихильність проекту Набукко. Про це повідомляє Reuters.
"Я впевнений у відкритті Південного коридору, але консорціум Шах-Деніз буде вирішувати, кому він хоче продавати газ", - сказав Еттінгер в інтерв'ю, додавши, що таке рішення буде прийнято, ймовірно, в лютому. Він сказав: "Я впевнений, що до Європи з Каспійського регіону будуть надходити цікаві обсяги газу".
З початку роботи над проектом Набукко світовий ринок газу змінився, зокрема, комерційну привабливість отримав видобуток з нетрадиційних джерел, включаючи сланцевий газ. "Інвестиції в інфраструктуру вже не настільки привабливі, як п'ять років тому", - сказав єврочиновник.
Єврокомісія раніше вже висловлювала готовність обговорити злиття кількох проектів, що конкурують за газ з другої фази розробки гігантського азербайджанського родовища Шах-Деніз із сумарними запасами 1,2 трильйона кубометрів.
На думку Держнафтокомпанії Азербайджану (ДНКАР), маршрут транзиту азербайджанського "великого" газу в Європу через територію Туреччини буде визначено в середині 2012 року, а маршрут продажу газу в Європу від західного кордону Туреччини з Євросоюзом - в кінці 2011 року.
Комерційні пропозиції ДНКАР подали три проекти: Набукко, газопровід Туреччина-Греція-Італія (ITGI) і Трансадріатичний газопровід (TAP).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас