КБС пропонує внести зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КБС пропонує внести зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні

280
Президент Київського Банківського Союзу, народний депутат України Леонід Черновецький звернувся до Голови Національного банку України Сергія Тігіпка з проханням внести зміни до “Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні”, затвердженої постановою Правління Національного банку України № 7 від 13.01.2003.
Коментує Леонід Черновецький: “Відповідно до п. 2.8 Гл. 2 розділу Х Інструкції, якщо материнський банк не включає дочірню установу до консолідованої фінансової звітності у випадках, визначених Інструкцією, він зобов’язаний за запитом Національного банку надавати потрібну інформацію про діяльність дочірньої установи (її власників), яка може сприяти нагляду за цією дочірньою установою.
Згідно з п. 2.10 Гл. 2 розділу Х Інструкції, материнський банк за запитом підрозділів банківського нагляду територіального управління Національного банку (або структурного підрозділу центрального апарату Національного банку, що безпосередньо здійснює нагляд за материнським банком) має надавати інформацію про всі його дочірні установи, які розташовані за межами України.
Згідно з п. 2.13 Гл. 2 розділу Х Інструкції, материнський банк та інші учасники консолідованої групи зобов'язані надавати уповноваженим працівникам Національного банку повну інформацію, що потрібна для виконання ними наглядових функцій щодо їх діяльності та перевірки достовірності отриманих консолідованої фінансової та статистичної звітностей.
Дані положення кореспондуються зі ст. 69 Закону України „Про банки та банківську діяльність” від 07.12.2000 р. № 2121-ІІІ, відповідно до якої банк зобов'язаний подавати Національному банку України фінансову і статистичну звітність щодо роботи банку, його операцій, ліквідності, платоспроможності, прибутковості, а також інформацію афілійованих осіб банку з метою оцінки фінансового стану банку.
Але до теперішнього часу неврегульованим залишається питання щодо порядку надання банкам інформації афілійованими особами та не визначені конкретні обсяги такої інформації.
У зв’язку з цим НБУ необхідно внести відповідні доповнення до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків України та надати роз‘яснення щодо відповідальності банку в разі ненадання афілійованою особою інформації, яку вимагає Національний банк.
Крім того, згідно з п. 2.12 Гл. 2 розділу Х Інструкції, Генеральний департамент банківського нагляду має право вимагати і отримувати потрібну інформацію від споріднених осіб банків, незалежно від виду їх діяльності, якщо вважає, що ці особи мають суттєве значення з точки зору фінансового стану банку або оцінки ризиків банку. Ця вимога ніяк не обґрунтована та суперечить ст. 69 Закону України „Про банки та банківську діяльність”.
Тому я звернувся до Сергія Леонідовича Тігіпка із проханням надати доручення відповідним підрозділам Національного банку України розглянути вищенаведені питання та внести відповідні зміни до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні”.
За матеріалами: КБС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас