Яценюк: ВР має продовжити розслідування діяльності "Лівели" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яценюк: ВР має продовжити розслідування діяльності "Лівели"

Енергетика
633
Опозиція має намір домагатися створення нової слідчої парламентської комісії за фактами несплати податків нафтотрейдерською компанією "Лівела" та її дочірніми компаніями на загальну суму 11 млрд грн, заявив в ефірі одного з телеканалів народний депутат, лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк.
"Ми накопали стільки матеріалів, що там не тільки на 365-ту статтю, за яку Тимошенко посадили, там на два десятки таких статей вистачає, щоб порушити кримінальну справу... У нас є всі документи для того, щоб Служба безпеки України і Генеральна прокуратура негайно порушили кримінальну справу", - зазначив він.
Яценюк заявив, що коли на засіданні слідчої парламентської комісії у справі "Лівели" "почали фігурувати конкретні прізвища", Партія регіонів відмовилася голосувати за продовження її роботи. У той же час, за його словами, під час роботи комісії з'ясувалося, що збитки від "Лівели" становлять 2,9 млрд грн, а її дочірніх компаній - близько 8 млрд грн.
"На засіданні парламенту ми будемо вимагати створення нової комісії не тільки стосовно "Лівели", а й усіх компаній, щодо яких ми отримали інформацію і зможемо отримати ще, які не платили податки, які без мита завозили на територію України товари, які незаконно користувалися пільгами, робили все це, природно, тільки "під дахом" правоохоронної системи влади", - сказав Яценюк.
Він також зазначив, що має намір шляхом подачі депутатських запитів вимагати порушення кримінальних справ за цими фактами.
Нагадаємо, 18 листопада ц.р. народні депутати України під час пленарного засідання, після заслуховування звіту про діяльність тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної ради України (ВР) з розслідування пільгового імпорту нафтопродуктів компанією "Лівела" відмовилися продовжити роботу ТСК на три місяці. За відповідний проект постанови проголосували 56 народних депутатів з необхідних 226.
Відзначимо, 9 вересня, виступаючи у Верховній Раді України, міністр фінансів України Федір Ярошенко заявив, що вважає дії "Лівели" законними. Також Ярошенко зазначив, що немає законних підстав для підрахунку збитків, які були завдані державі від діяльності полтавської компанії "Лівела". "Безакцизне ввезення нафтопродуктів на територію України компанією "Лівела" здійснювалося на основі рішення суду, а згідно зі статтею 124 Конституції України, всі рішення прийняті судами України обов'язкові для виконання на всій території України", - заявив Ярошенко.
Нагадаємо, що з ініціативою заслухати Кабінет міністрів з цього питання виступив голова фракції НУ-НС Микола Мартиненко. Депутат нагадав, що своїми діями компанія завдала збитків державі тільки за 2010 рік на 5 млрд грн. У той же час митниця оцінила збитки держави від безподаткового ввезення нафтопродуктів компанією "Лівела" в 2010 році в 2,892 млрд грн.
Раніше Вищий адміністративний суд України своїм рішенням від 22 грудня 2010 р. залишив чинним рішення Харківського апеляційного суду від 31 травня 2010 р., яким було закрито провадження у справі про законність ввезення компанією "Лівела" (Полтавська обл.) нафти і нафтопродуктів без сплати акцизу і ПДВ.
Згідно з рішенням, суд відхилив касаційні скарги Енергетичної регіональної митниці, Кременчуцької об'єднаної державної податкової інспекції у Полтавській області, Державної податкової інспекції у м. Полтаві.
Рішенням Автозаводського районного суду Кременчука від 19 січня 2004 р. українсько-польському підприємству "Тайстра" та її дочірнім підприємствам, у тому числі "Лівелі", було дозволено ввезення в Україну товарів без сплати податків на підставі закону "Про іноземні інвестиції" від 1992 р.
Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого 2010 р. зазначене рішення суду за позовом митниці та Податкової було скасовано.
Постановою Вищого адміністративного суду України від 14 квітня 2010 р. постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 17 лютого 2010 р. скасовано, а справу направлено до суду апеляційної інстанції на новий розгляд.
Постановою Харківського апеляційного адміністративного суду від 31 травня 2010 р. апеляційне провадження у справі закрито, оскільки Держмитниця і ДПАУ відмовилися від своїх позовних вимог.
"Лівела" ввозила нафтопродукти в Україну з липня по грудень 2010 року.
Відзначимо, меморандум між Україною та Міжнародним валютним фондом від 16 липня 2010 р. містить норму про припинення країною сумнівних схем імпорту.
Нагадаємо, на початку грудня 2010 р. Президент України Віктор Янукович доручив Антимонопольному комітету України (АМКУ) розібратися з безподатковим ввезенням нафтопродуктів в Україну.
"Ще один фактор, що вплинув на ціноутворення, це - ввезення нафтопродуктів за пільговим режимом. 3 грудня 2010 р. надійшло доручення Президента, щоб ми з цією ситуацією розібралися: яким чином з боку підприємства "Лівела" ввозилися ці нафтопродукти, які втрати держбюджету і наскільки ці пільги "допомогли" ринку", - заявив Ю.Кравченко. При цьому комітет в найкоротші терміни вивчить це питання, запевнив в.о. голови АМКУ Ю.Кравченко.
При цьому заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації Борис Галушко в інтерв'ю РБК-Україна раніше заявляв, що присутність "Лівели" в Полтавській обл. негативно позначається на роботі місцевих підприємств.
Зі свого боку голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради (ВР) України з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії "Лівела" та інших пов'язаних з нею юридичних осіб комісії, народний депутат від НУ-НС Роман Зварич 1 червня заявив, що протягом 5,5 років компанія фактично не платила податки.
"У 2006 р. вона заплатила 0 грн, в 2007 - трохи більше - 4 грн, в 2008 - 12,10 грн, в 2009 податкова повернула "Лівелі" близько 12 грн, а в 2010 р. компанія "Лівела" оплатила 20 тис. 741 грн", - зазначив він.
"Лівела" є дочірньою компанією українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями "Тайстра". Відповідно до закону "Про іноземні інвестиції", прийнятого ще в 1992 році, підприємства з іноземними інвестиціями мали гарантії держави на застосування до них законодавства, що діяло на момент здійснення інвестицій. У 1992 році в Україні не було законів "Про податок на додану вартість", "Про акцизний збір", тому практично 100% нафтопродуктів, ввезених в країну до 2003 року, не обкладалося податками. Українські НПЗ в цей період не могли конкурувати з імпортерами, а загальні втрати бюджету з 1999 по 2003 рік, за даними Мінпаливенерго, перевищили 3,5 млрд дол. США.
У 2003 р. закон втратив силу, і підприємства з іноземними інвестиціями припинили безмитне й безакцизне ввезення товарів в Україну. Але в 2004 р. громадянин Польщі Войцех-Януш Беднаж - власник підприємства з іноземними інвестиціями (ПІІ) "Тайстра", який інвестував в нього лише 400 дол. США, звернувся до Автозаводського суду Кременчука з вимогою відновити дію пільг для його компанії.
19 січня 2004 р. рішенням Автозаводського райсуду Кременчука "Лівелі" було дозволено ввезення в Україну товарів без сплати податків на підставі закону "Про іноземні інвестиції" від 1992 р.
Як раніше повідомив директор консалтингової компанії "А-95" (Київ) Сергій Куюн, фактичним власником "Тайстри" і підконтрольної їй "Лівели" є нардеп від Партії регіонів Володимир Зубик. Сам Зубик спростував цю інформацію. За даними "А-95", на початок 2011 р. частка безподаткового імпорту "Лівелою" перевищила 50% загального обсягу імпортного пального.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас