ОПЕК може знизити прогноз попиту на нафту на 2012 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ОПЕК може знизити прогноз попиту на нафту на 2012 рік

Енергетика
156
Організація країн - експортерів нафти може знизити прогноз попиту на свою нафту в 2012 році, що, ймовірно, спонукає картель скоротити видобуток.
Цього тижня у Відні пройде зустріч ради керуючих ОПЕК для підготовки до наради міністрів нафтової промисловості країн картелю 14 грудня, на якому буде обговорюватися політика в галузі видобутку. На минулій зустрічі в червні країни не змогли домовитися про зміну квот, тому що пропозиція Саудівської Аравії підвищити видобуток зустріла опір з боку Ірану, який виступає за більш високі ціни на світовому ринку. Саудівська Аравія та інші країни Перської затоки підвищили видобуток в односторонньому порядку.
Зараз 12 країн ОПЕК видобувають в середньому 29,9 млн барелів на добу, що збігається з прогнозом споживання на 2011 і 2012 роки. Але один з представників картелю сказав, що наступного року попит може скласти 29 млн на добу.
"Наші оцінки нижчі від прогнозів ОПЕК", - сказав представник на умовах анонімності.
Інший представник вважає, що Іран на нараді в грудні навряд чи погодиться на збереження квот на нинішньому рівні: "Іран не погодиться на перенесення квот, тому що ринку не потрібні додаткові обсяги, і це може чинити тиск на ціни".
У п'ятницю Іран закликав країни Перської затоки зменшити видобуток до рівня, що передував громадянській війні в Лівії, на що представник однієї з цих країн заявив, що ринку потрібна додаткова нафта, тому що видобуток в Лівії ще не вийшов на довоєнний рівень.
До наради в грудні ОПЕК опублікує ще один щомісячний звіт, де може переглянути прогнози споживання. Якщо прогноз на наступний рік буде знижений, є ймовірність перегляду квот на грудневій нараді.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас