КСУ став на захист прав споживачів кредитних послуг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КСУ став на захист прав споживачів кредитних послуг

Кредит&Депозит
1874
Дія закону "Про захист прав споживачів" поширюється на споживачів кредитних послуг не тільки на стадії укладання договору, але і його виконання, випливає з рішення Конституційного суду, прийнятого 10 листопада і оприлюдненого сьогодні. З поданням про офіційне тлумачення низки положень закону "Про захист прав споживачів" до КС звернувся громадянин Андрій Степаненко.
У рішенні КС зазначається, що положення статті 11 закону передбачають ті права споживачів, які за своїм змістом можливо реалізувати тільки під час виконання договору споживчого кредиту. Це стосується права споживача протягом певного терміну відкликати згоду на укладення договору про надання кредиту без пояснення причин. Це також стосується його права не бути притягнутим під час виконання кредитного договору до оплати платежів, встановлених на незаконних основах, а також бути примушеним достроково повернути суму споживчого кредиту в разі незначних порушень договору. Також це стосується права споживачів бути захищеним від суспільного поширення інформації про невиплату боргу.
На думку автора подання Степаненка, дане роз'яснення КС суду може спричинити за собою звернення до судів десятків тисяч позичальників кредитів. "Це рішення діаметрально змінює розстановку сил в суперечках позичальників з кредиторами на користь позичальників", - сказав він.
Степаненко нагадав, що в жовтні 2010 року Верховний суд прийняв узагальнення судової практики, згідно з яким дія закону про захист прав споживачів поширюється на споживачів кредитних послуг тільки на стадії укладання договору, але не на стадії його виконання.
На стадії ж виконання цього договору діє закон про систему кредитування, можна зробити висновок з рішення Верховного Суду. В результаті громадяни, які зверталися до суду з питання кредитних послуг, повинні були сплачувати держмито. У той же час позови про захист прав споживачів розглядаються без сплати держмита.
За словами Степаненка, тепер можна звертатися в суди за нововиявленими обставинами у разі, якщо, зокрема, банк підвищив відсоткову ставку з порушенням умов договору. Крім того, можуть бути оскаржені в судовому порядку величезні неустойки, які були раніше стягнуті банками з позичальників.
Він також вважає, що у зв'язку з цим роз'ясненням тепер практично заборонена діяльність колекторських компаній.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас