Цінний компроміс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінний компроміс

Енергетика
4008
Москва і Київ завершили переговори щодо газу, погодивши нову вартість російського блакитного палива для України та інші умови, що сприяють вирішенню суперечки про передумови зниження його ціни. Планується, що нові контракти будуть підписані на президентському рівні Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим.
Про те, коли відбудеться підписання, джерело в Адміністрації президента конкретизувати не змогло. "Орієнтовно, кінець листопада - початок грудня. Зараз на рівні урядів, компаній "Нафтогаз України" і "Газпром" триває узгодження технічних деталей щодо оформлення нових домовленостей. Коли все буде готово, буде визначена дата зустрічі президентів України і Росії, які і завізують документи", - зазначив співрозмовник видання.
Серед деталей нових умов газового співробітництва він виділив: вартість газу на рівні $220-230 за 1 тис. куб. м (зауважимо: обговорюваний діапазон цін на переговорах був $150-270 за 1 тис. куб. м); оплату газових поставок і можливість кредитування в рублях. Крім того, за словами джерела, нові угоди також передбачають можливість надання преференцій для російських інвесторів у разі їх участі в приватизації підприємств в Україні.
У причетних до газових переговорів організаціях і відомствах (прес-служби Кабміну, Міненерговугілля, "Нафтогазу" і "Газпрому") вчора не змогли прокоментувати інформацію з президентської Адміністрації, пославшись на відсутність офіційних відомостей з цього приводу. Але про те, що газові переговори близькі до завершення, нещодавно заявили відразу кілька чиновників.
Прем'єр Микола Азаров сказав, що в листопаді переговори з "Газпромом" будуть вже завершені. "Компроміс щодо ціни на газ буде зафіксований у великому пакеті, який визначає весь спектр відносин України та РФ", - заявив він, зазначивши, що цей компроміс не пов'язаний зі вступом України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану, на чому раніше наполягав Кремль.
Перший віце-прем'єр Андрій Клюєв повідомив, що Україна розраховує на істотне зниження ціни на російський газ. "Готується новий контракт або зміни до чинного контракту. Не можу назвати точну ціну, але я вас запевняю, що ціна на газ набагато буде нижчою, ніж та, яка діє на цей час, - $414 за 1 тис. куб. м з урахуванням знижки $100... Інші європейські країни одержують російський газ на кордоні по $320-360 за 1 тис. куб. м, тому в нас є сенс вести переговори з Росією, щоб знижувати ціну", - сказав він.
А міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко звернув увагу, що Україна і Росія вже перейшли до технічного оформлення газових домовленостей, основні умови яких були закладені під час вересневої зустрічі Віктора Януковича, Дмитра Медведєва і Володимира Путіна в підмосковній резиденції російського президента.
На думку експертів, нові умови постачань газу в Україну будуть ґрунтуватися не тільки на економічних розрахунках, а й на політичних гарантіях обох сторін. Зокрема, в питанні про приватизацію перспективних стратегічних активів, яку має намір здійснити Кабмін Миколи Азарова, - енергогенеруючих і регіональних газопостачальних компаній (облгазів). А питання про тристоронній консорціум з участю Росії і Брюсселя для модернізації та управління українською газотранспортною системою експерти відносять до розряду геополітичних, оскільки воно впливає на стабільність газових поставок у міждержавному масштабі і повинно враховувати інтереси постачальника (Росії), транзитера (Україна) і споживачів в країнах ЄС.
"Будь-який новий газовий контракт з Росією буде компромісом. І навіть, якщо ми доб'ємося перегляду ціни на блакитне паливо, це буде зроблено ціною великих поступок", - вважає Іван Надєїн, голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України". Правильний вихід у даній ситуації, за його словами, - це підписання нового газового контракту на 2-3 роки і максимальна концентрація всіх гілок влади на реалізації Україною власного енергетичного потенціалу.
За різними експертними оцінками, зараз для України прийнятна ціна російського газу може знаходитися в діапазоні $230-300 за 1 тис. куб. м. Те, що чинні контракти "Нафтогазу" і "Газпрому", підписані в 2009 р., містять невигідні умови ціноутворення, підтверджують актуальні статистичні дані, опубліковані в кінці минулого тижня компанією East European Gas Analysis.
"До четвертого кварталу 2011 р. так звана пільгова ціна для України була нижчою від німецької. А в четвертому кварталі вартість газу для України ($446 за 1 тис. куб. м) вже стала вищою від звичайної ціни для Німеччини ($436 за 1 тис . куб. м)", - повідомив "i" гендиректор компанії Михайло Корчемкін.
За укладеним у січні 2009 р. російсько-українським контрактом, до 2020 р. ціна російського газу повинна розраховуватися за формулою, яка враховує зміни цін на мазут і газойль при базовій вартості $450 за 1 тис. куб. м. На даний час для України вже діє знижка в розмірі 30% від контрактної ціни російського газу, але не більше $100 за 1 тис. куб. м. Механізм її надання - скасування Росією мита для поставок газу в Україну. Домовленість про це була досягнута в квітні 2010 р. одночасно з продовженням терміну перебування Чорноморського флоту РФ в Криму після 2017 р. на 25 років.
Світлана Долинчук
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас