Українці хворіють на "кредитну" болячку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці хворіють на "кредитну" болячку

Кредит&Депозит
570
Дедалі більше українців стають залежними від кредитних карток. Ця "хвороба" навіть має назву - афлюенца. Люди хочуть здаватися багатими, і постійно беруть нові позики. На їх погашення вони віддають всі зароблені гроші. Та часто прострочують виплати. Тому фінустанови почали виявляти обережність. І уважно вивчати платоспроможність клієнтів.
Василь Невмержицький, фінансовий експерт: "По такой определенной статистике коммерческого банка, когда он оценивает физическое лицо по финансовому состоянию, расходы на погашение кредита вместе с процентами должны составлять не более чем 1/3 дохода семьи как таковой".
Та деякі банки, аби збагатитися, продовжують нав’язувати усім картки. І люди настільки до них звикають, що перестають відчувати, коли у них закінчилися гроші.
Микола Короткий, клієнт банку: "Я молодой и люблю где-то гулять. У меня всегда есть кредитная карточка с собой, я знаю, что у меня есть деньги. Соответственно трачу столько, сколько мне позволяет совесть. А она позволяет много".
Якщо ж боїтеся потрапити у боргову яму, краще відмовитися від кредитної картки. Ви маєте на це повне право.
Олеся Бакалець, клієнтка банку: "Я свідомо відмовилася від подібної послуги у банку, тому що мені комфортніше і зрозуміліше розуміти, яка в мене сума конкретно є і нею користуватися та не влазити в борги".
Коли не можете обійтися без позик, спеціалісти радять не перевищувати критичного рівня виплат. Вони мають становити, щонайбільше, 25 відсотків від місячних доходів.
Артем Золотар, психолог: "Очень важно для себя выписать все расходы, которые у тебя будут. И для себя периодичность можно установить - если там один раз в неделю проверять свой банковский счет. Может быть, опять же собирать те чеки, которые ты получаешь, пользуясь кредитной карточкой".
За словами фахівців, люди сумлінніше погашають іпотечні позики. І часто прострочують виплати за дрібними, споживчими. Адже їх суми менші, і здаються не такими вагомими.
Тим, хто має кредитну залежність, психологи пропонують буквально заморозити картку - покласти її у холодильник. І доки вона розтаватиме, матимете час подумати, чи варто знімати гроші.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас