Грищенко про Північний потік: Ні Росія, ні Європа без України не обійдуться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грищенко про Північний потік: Ні Росія, ні Європа без України не обійдуться

Енергетика
304
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко не вважає, що відкритий газопровід "Північний потік" є альтернативою транспортуванню російського газу до Європи через українську газотранспортну систему.
"Ми відстоювали дуже логічну, раціональну, переконані, також і економічно обґрунтовану позицію, що найкоротший, найбільш екологічно безпечний шлях доставки газу не тільки з Росії, але й з Центральної Азії до Європи проходить через Україну", - сказав Грищенко на брифінгу, повідомляє УНІАН.
Він підкреслив, що "Північний потік" прокладений по дну Балтійського моря, де є велика кількість заповідників, залишки мін часів Другої світової війни, а також затоплено хімічну зброю.
Міністр висловив думку, що "Північний потік" був не найкращим вирішенням проблеми безпечної поставки газу в Європу.
"Ми не бачимо в "Північному потоці" критично важливої альтернативи тим можливостям, які надає наша газотранспортна система. Отже, без України для забезпечення потреб Європи ні Росія, ні сама Європа не обійдуться. Питання полягає в іншому: як зробити так, щоб і ми, перш за все, і Європа, і Росія відчували себе впевнено, комфортно, з розумінням балансу інтересів в організації саме такої системи постачання газу, яка задовольнила б усіх", - сказав Грищенко.
Раніше повідомлялося, що українська газопровідна система може бути заповнена після введення газопроводу "Північний потік" тільки у разі зростання попиту на газ в Європі.
Нагадаємо, вчора, 8 листопада, в німецькому Любміні, розташованому на узбережжі Балтійського моря, відбулася урочиста церемонія запуску газопроводу "Північний потік" - найдовшого в світі 1224-кілометрового морського трубопроводу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас