Кабмін підготував закон про розділення "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін підготував закон про розділення "Нафтогазу"

Енергетика
578
Уряд України вніс у парламент проект закону, прийняття якого дозволить провести розділення найбільшої української компанії - державного енергохолдингу Нафтогаз - на кілька окремих компаній.
"Метою законопроекту є надання кабінету міністрів необхідних повноважень для реформування Нафтогазу", - йдеться в пояснювальну записку до документа, розміщеного на сайті парламенту.
"Прийняття законопроекту дозволить здійснити реформування Нафгогазу України, спрямоване на підвищення економічної ефективності галузі, що буде відповідати вимогам законодавства ЄС", - йдеться в документі.
У 2010 році парламент прийняв закон, згідно з яким енергокомпанії не можуть поєднувати функції видобутку, транспортування та реалізації газу, чим в даний час займається Нафтогаз. Раніше цього року президент Віктор Янукович доручив уряду підготувати концепцію реформування компанії.
У вересні голова українського Мінпаливенерго Юрій Бойко повідомив, що після розділення Нафтогазу на кілька компаній Україна має намір отримати від їх приватизації $10-12 мільярдів.
Він не назвав майбутні компанії, а також розміри пакетів, які влада готова запропонувати інвесторам.
Прем'єр-міністр Микола Азаров говорив, що уряд планує продати в рамках IPO частину акцій виділеної зі складу Нафтогазу газодобувної компанії за $5-10 мільярдів. Аналітики висловили сумніви в реалістичності продажу за такі гроші частини компанії, загальний видобуток газу якої не перевищує 20 мільярдів кубометрів газу на рік.
За словами Бойка, залучені в процесі приватизації кошти дозволять розрахуватися з боргами Нафтогазу та інвестувати у збільшення видобутку.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас