Джерело: Україна розрахувалася з РФ за жовтневий газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джерело: Україна розрахувалася з РФ за жовтневий газ

Енергетика
568
За неофіційною інформацією, Україна розрахувалася за газ з Росією за жовтень, повідомило джерело в українському уряді.
"Нафтогаз України" перерахував необхідну суму", - сказало джерело.
Воно пояснило відсутність інформації з боку компанії необхідністю отримання підтвердження банку про надходження коштів. "Швидше за все, компанія очікує підтвердження банку. Напевно, завтра з'явиться офіційне повідомлення", - повідомило джерело.
Нагадаємо, НАК "Нафтогаз України" в жовтні 2011 р. перерахувала ВАТ "Газпром" близько 867 млн дол. за поставку природного газу в попередньому місяці. В цілому, за даними прем'єр-міністра України Азарова, Україна в 2011 р. сплатила близько 70 млрд грн за газ.
Відзначимо, 4 листопада ц.р. Прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що вважає реальним розрахунок України з Росією за газ в рублях вже з грудня цього року.
Раніше голова Національного банку України (НБУ) Сергій Арбузов заявив про можливість переходу на часткову оплату газу в російських рублях з грудня.
У свою чергу міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомив, що Україна може почати розрахунки за імпортований російський газ в рублях вже в листопаді поточного року. Зокрема, на відповідне питання журналістів міністр відповів: "Так, ми зараз цим займаємося".
Нагадаємо, 1 листопада стало відомо, що НБУ 26 жовтня 2011 р. домовився про можливість здійснення розрахунків за спожитий Україною газ у рублях. Досягнуті домовленості дають для української сторони можливість маневру під час проведення платежів з оплати імпорту товарів, зокрема природного газу, а також дозволять уникати коливань на валютному ринку у випадку проведення платежів з суб'єктами РФ.
31 жовтня в Верховній Раді (ВР) України було зареєстровано законопроект, яким пропонується "Нафтогазу" створити рахунок для розрахунків з російським "Газпромом". Законопроект спрямований на виключення відволікання коштів, що надійшли від споживачів за природний газ, на інші цілі, своєчасне проведення розрахунків за природний газ.
26 жовтня Азаров заявив, що Україна і Росія близькі до компромісу щодо газового договору. При цьому він зазначив, що мова йде про "великий пакет документів, який визначає весь спектр взаємин" і що рішення може бути вигідним для обох сторін. Інші подробиці український прем'єр розкривати не став, додавши лише, що компроміс не пов'язаний з питанням про вступ України до Митного союзу РФ, Білорусії і Казахстану.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з планованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики України заявило про намір знизити обсяг закупки в Росії газу до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в поточному. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що за умовами контракту Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас