Клюєв: Україна домоглася знижки на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клюєв: Україна домоглася знижки на газ

Енергетика
3721
Україні вдалося після тривалих переговорів домогтися знижки на російський газ. Про це заявив перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв. У Москві цю інформацію поки не коментують.
Для низки інших країн російське блакитне паливо коштує значно дешевше, що викликає невдоволення Києва. Українська влада неодноразово заявляла, що поточна вартість газу підриває розвиток національної економіки. За словами Клюєва, знижка буде суттєвою, але скільки саме коштуватиме газ, поки невідомо. "Я не можу зараз назвати точну цифру, яка буде в цьому контракті, що стосується ціни на газ. Але я запевняю, що ціна на газ буде набагато нижчою, ніж чинна на цей час ціна", - цитує виступ міністра у Верховній Раді України.
Можливо, Росія і Україна в майбутньому підпишуть новий контракт, який замінить угоди 2009 року. Також не виключено, що зміни внесуть у чинні контракти. За словами Клюєва, в даний час ціна на російський газ з урахуванням знижки становить 414$ за тисячу кубометрів. У першому кварталі 2012 р. вона може зрости вже до 456$.
Нагадаємо, в січні 2009 р. прем'єр-міністри Росії і України Володимир Путін і Юлія Тимошенко підписали нині чинні контракти на постачання російського газу українським споживачам. У квітні 2010 р. після приходу до влади президента Віктора Януковича Москва і Київ домовилися про знижку в 30% в обмін на продовження терміну оренди російської військово-морської бази в Севастополі.
Проте, незабаром українська влада заявила, що чинні контракти для них невигідні і вимагають їх перегляду. Юлію Тимошенко, яка підписала документи, на початку жовтня засудили до тюремного терміну за перевищення повноважень. У Києві при цьому заявляють, що жорсткий вирок не має стосунку до переговорів з Росією.
За словами Клюєва, переговори можуть завершитися вже цього місяця. Вони проходять за закритими дверима, і деталі обговорюваних угод здебільшого залишаються невідомими. Як повідомив сьогодні український міністр, Київ під час переговорів порушував питання про членство Росії в СОТ.
"Ми цим питанням займаємося і в таких речах застосовуємо при переговорах з Росією, що стосується змін умов контрактів поставок газу на Україну", - повідомив він.
Росія намагається вступити до СОТ вже багато років, для чого необхідна згода всіх членів організації. Цим, наприклад, скористалася Грузія, яка висунула Росії низку умов. Раніше повідомлялося, що з Україною всі питання з приводу СОТ уже вирішені.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас