Чи впаде гривня, визначить Європа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи впаде гривня, визначить Європа

Валюта
17624
Вид з "вікна"
В останні два місяці процеси знецінення національних валют спостерігаються в більшості країн СНД і Східної Європи. Причиною цих процесів було сповільнення темпів зростання світової економіки, скорочення попиту на товари, що експортуються з цих країн, боргова криза в Єврозоні і побоювання, що вона пошириться з Греції та Португалії на Іспанію та Італію. Буквально минулого тижня було прийнято рішення про надання Греції чергового траншу кредиту в розмірі 8 млрд євро, країна також отримає новий пакет допомоги в розмірі 100 млрд євро. Збільшено і Фонд європейської фінансової стабільності - з 440 мільярдів до одного трильйона євро, тим самим європейці запозичують американський досвід 2008-2009 років, який призвів до того, що вже в даний час макроекономічні показники демонструють цілком непогану статистику: зростання ВВП за третій квартал в порівнянні з другим, а також "пробудження" ринку нерухомості. За прогнозами Банку Канади, Японії та Нової Зеландії, глобальна рецесія країнам єврозони не загрожує, але можлива короткострокова рецесія до середини 2012 року. Таким чином, помірний оптимізм все ж таки присутній.
Кожна хата своїм напхата
Яким чином європейські проблеми можуть позначитися на українській економіці? В українському експорті частка товарів, що постачаються до Європи, становить близько 25%, відповідно варто побоюватися скорочення попиту на товари, що експортуються від нас. Поки що складнощі європейської економіки на нашій не позначилися і, як стверджує Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, "падіння попиту на українські товари поки немає, а у вересні намітилося навіть деяке зростання експорту продукції машинобудування та хімічної промисловості". Але занадто радіти з цього приводу не варто, і треба бути готовим до викликів з цього боку.
Наступним об'єктивним фактором, що впливатиме на коливання курсу національної валюти, може бути те, що Україна має труднощі з отриманням кредиту Міжнародного валютного фонду - три транші по 1,5 млрд дол., які мали прийти в нашу країну з січня по вересень, ми вже втратили можливість отримати. Зараз у Києві перебуває Місія МВФ, мету візиту керівник Місії європейського департаменту МВФ в Україну Танос Арвантіс визначив як намір "скоректувати економічну політику України відповідно до викликів часу". Поки що домовленості не досягнуто, навіть незважаючи на те, що Україна виконала вимоги МВФ в частині прийняття Пенсійної реформи та врегулювання тарифів на енергоносії. Під час візиту ведеться обговорення виконання бюджету 2011 року та реалістичність проекту бюджету на 2012 рік. Подробиці обговорення ще невідомі, але імовірно претензії можуть бути пред'явлені до статей, призначених на утримання державного апарату, фінансування за якими значно збільшено, в той час як в кризовому бюджеті непродуктивні витрати треба навпаки скорочувати.
Свій "внесок" у поведінку курсу валют може зробити інвестор, як зовнішній, так і внутрішній. "У рік виборів можна очікувати відкладених інвестиційних рішень, - вважає Валерій Гладкий, директор Бюро економічних і соціальних технологій БЕСТ. - Серйозний інвестор відкладе прийняття рішень до часів, поки ситуація стабілізується". Якщо врахувати, що і зараз інвестиційний клімат далекий від сприятливого, то передвиборна лихоманка, швидше за все, дестабілізує його ще більше.
"Ризики багато в чому виходять від населення", - вважає Микола Івченко, маючи на увазі відтік банківських депозитів фізичних осіб. Деякі банкіри припускають, що відтік відбувається через зниження відсоткових ставок за депозитами нижче "психологічного" рівня. "Прийнятними для населення є ставки за гривневими вкладами в 15%, а за доларовими - 9%", - вважає голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін. З іншого боку, високий відсоток теж є приводом для підозр у чистоті намірів фінансових структур. Саме недовіра є бар'єром у діалозі населення і банків.
За даними аналітиків фінансових ринків, на руках у населення є понад 60 млрд дол. "Це більше, ніж обсяг держборгу, - говорить президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. - Треба зробити, щоб населення повірило і принесло гроші в банк. І тільки коли населення піде, тоді за грошима внутрішнього інвестора підуть зовнішні інвестиції". Але поки ті, "хто повірив", принесли в банки за вересень всього 11 млн дол. Банки вже третій рік працюють зі збитками, що виснажує їхні ресурси для підтримки розширеного відтворення.
Незважаючи на введення Національним Банком України адміністративних заходів на здійснення операцій з валютою, у вересні населення купило 3,5 млрд дол., це рекордна сума за останні три роки. Бажаючи обмежити конвертацію гривні, НБУ лише підігрів попит населення на вільно конвертовану валюту і призвів до девальвації готівкового курсу гривні на 1,5%.
Практика Білорусії показала, що стримувати девальваційні процеси дуже складно. НБУ за рахунок введення адміністративних заходів хоче відстрочити попит на валюту і протриматися якийсь період в заданому валютному коридорі. Якщо дійсно темпи зростання світової економіки прискоряться, в країну підуть кредити та інвестиції, метод стримування і обмеження може виявитися дієвим і ситуація на валютному ринку стабілізується. Проте тривалість життя цих заходів невелика і залежить від величини золотовалютного запасу.
Наталія Кондратьєва
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас