Fitch: програма списання боргів Греції не допоможе підвищити її рейтинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: програма списання боргів Греції не допоможе підвищити її рейтинг

Казна та Політика
225
Ухвалене на саміті ЄС в Брюсселі рішення про списання приватними інвесторами 50% вартості держоблігацій Греції, які перебувають на їх балансах, не допоможе суверенним рейтингам Греції істотно вирости - після здійснення цієї програми вони, швидше за все, опиняться в категорії "В" або навіть нижче, говориться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
Довгостроковий рейтинг дефолту емітента Греції за операціями в місцевій та іноземній валюті від Fitch зараз перебуває на переддефолтному рівні "ССС".
Влада ЄС у середу вдруге схвалила другий план порятунку Греції від дефолту. Перший був схвалений 21 липня, але так і не запрацював. Греція зможе отримати до 100 млрд євро фінансової підтримки від ЄС і МВФ в рамках другого пакету фіндопомоги, а списання її боргу приватними інвесторами, залучення яких буде добровільним, може досягти 50%. Учасники саміту також дозволили один з найбільш спірних питань - збільшення Європейського фонду фінансової стабільності (ЄФФС) до 1 трлн євро з нинішніх 440 млрд. Крім того, фонду може бути надано право страхувати від втрат покупців держоблігацій країн єврозони.
На думку аналітиків Fitch, після списання Греція все ще буде обтяжена великим обсягом боргів, а економічне зростання буде незначним. Ці фактори можуть створити перешкоди для проведення структурних реформ, які планує країна.
При цьому результати проведення добровільного списання інвесторами боргів країни будуть залежати від деталей цієї програми, кількості її учасників, а також від обсягу можливих зобов'язань грецького фінансового та приватного сектора.
Попередній аналіз, проведений експертами Fitch, показав, що для досягнення поставленої владою ЄС перед Грецією мети щодо зниження держборгу до 120% від ВВП до 2020 року необхідна буде участь приблизно 85% приватних інвесторів, які мають на своїх балансах держоблігації країни, а загальний обсяг списань складе близько 210 млрд євро.
Агентство очікує, що співвідношення держборгу до ВВП Греції досягне максимуму в 2013 році - 142% ВВП - і буде максимальним для єврозони.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас