Грецію не треба було приймати до єврозони, заявив Саркозі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецію не треба було приймати до єврозони, заявив Саркозі

Казна та Політика
813
Країни єврозони допустили помилку, прийнявши Грецію до своїх лав, і тепер Європа змушена допомагати їй, щоб не допустити вибуху, заявив президент Франції Ніколя Саркозі.
"Ні я, ні пані Меркель не виконували своїх повноважень, коли Греція вступила до єврозони. Назвемо речі своїми іменами - це була помилка, тому що Греція вступила з хибними показниками, і не була готова до цього, її економіка не була готова до інтеграції в єврозону. Це рішення було прийнято в 2001 році, і в останні місяці ми платимо за наслідки цього", - сказав Саркозі в телеінтерв'ю.
За його словами, "Греція може врятуватися завдяки рішенням, прийнятим учора ввечері".
"У нас немає іншого вибору", - заявив Саркозі, відзначивши, що вірить у можливість Греції вийти з кризової ситуації.
Він зазначив, що крах Греції призвів би до спекуляції ринків щодо Італії.
"Ринки вирішили б, що ми допустимо крах Італії - євро би більше не було. Євро - це центр Європи. Якщо євро вибухне - вся Європа вибухне", - сказав президент Франції.
Він також зазначив, що гарантії, які повинні бути надані Греції в результаті рішень саміту ЄС і єврозони, можуть нічого не коштувати сторонам, які гарантують, якщо Греція буде виконувати свої зобов'язання.
"На даний момент Франція позичила Греції 11,5 мільярда під 3-5%. Сьогодні заборгованість принесла Франції 200 мільйонів євро. Ми будемо гарантувати 25 мільярдів євро додатково. Греція не може вийти на ринок, щоб отримати гроші, яких вона потребує. Якщо греки докладатимуть необхідних зусиль, це нічого не коштуватиме Франції і Європі", - заявив президент.
В рамках самітів ЄС і єврозони, що пройшли в неділю і в середу, була досягнута домовленість про виділення Греції до 100 мільярдів євро фінансової підтримки від ЄС і МВФ в рамках другого плану реструктуризації боргів. При цьому списання боргу Греції може досягти 50%. Залучення приватних інвесторів у процес порятунку країни буде добровільним.
Другий план порятунку Греції буде узгоджений до кінця поточного року. Влада ЄС розраховує, що до 2020 року борг країни вдасться знизити до 120% з нинішніх майже 170% ВВП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас