Експерт про нововведення НБУ: "Чесній людині побоюватися нічого" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт про нововведення НБУ: "Чесній людині побоюватися нічого"

Валюта
1811
Завтра набирають чинності нові правила купівлі-продажу валюти, які будуть діяти до 1 вересня 2012 року, повідомляє прес-служба Нацбанку. З п'ятниці тим, хто бажає обміняти долари, євро, рублі і т. д. на гривні на суму до 150 тисяч гривень, паспорт не знадобиться, достатньо буде пред'явити касиру будь-який документ з фото, за яким можна встановити прізвище людини (вона вноситься в квитанцію про обмін).
При здачі валюти на суму понад 150 тисяч гривень і при купівлі її на будь-яку суму понад 99 центів (введено Нацбанком для того, щоб при видачі валютних вкладів і відсотків за ними банк міг формально придбати у клієнта "копійки", що набігли, і видати їх суму в гривнях, адже з дріб'язком банки не працюють) все залишилося, як і раніше: паспорт необхідний, з 1-ї сторінки знімуть ксерокопію і погасять штампом відділення банку, щоб не можна було її використовувати повторно.
На думку заступника голови правління банку "Фінанси та кредит" Ігоря Львова, це правильний захід: "90% людей обмінюють невеликі суми валюти, наприклад, перекази з-за кордону, і паперова тяганина тут недоречна. Якщо хтось легально купує квартиру, для чого обмінює в банку понад 150 тисяч гривень, він все одно "світиться" - у нотаріуса, в БТІ, тому чесній людині боятися обміну нічого. А ось вимога паспорта при купівлі валюти допоможе боротьбі з тіньовим ринком". Фінансовий аналітик МЦПД Олександр Жолудь оцінив рішення НБУ як одностороннє, яке не прибере міняйл біля обмінників, адже залишаться люди (в основному підприємці, які працюють в тіні), які не бажають показувати, що регулярно купують валюту: "Але міняйлам стане працювати тяжче, бо більше людей знову потягнуться здавати долари в обмінники".
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас