Нацбанк частково спростив обмін валют для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк частково спростив обмін валют для населення

Валюта
5865
Постановою від 25 жовтня Нацбанк надав населенню незначні послаблення при обміні валют. Експерти вважають, що зміни носять виключно символічний характер, оскільки регулятор зберіг незручності при купівлі валют. У підсумку Україна отримала четвертий тіньової валютний курс, а Нацбанк заклав собі міну на майбутнє у вигляді відкладеного попиту на готівкову іноземну валюту.
25 жовтня Національний банк України опублікував постанову, якою вніс зміни до чинної процедури здійснення валютно-обмінних операцій для фізичних осіб.
Як пояснили Фокус.ua експерти, послаблення регулятора носять символічний характер. "Нічого фундаментально хорошого на ринку готівкової валюти не відбулося. Нацбанк пішов на символічні послаблення, які стосуються лише випадків продажу іноземної валюти. У разі її купілі - нічого не змінилося", - відзначив фінансовий аналітик Ерік Найман.
На думку Олександра Охріменка, президента Українського аналітичного центру, для НБУ залишається проблемою відтік валюти з банківського сектора, тому зміни і носять дуже урізаний характер. "Якщо фізична особа захоче обміняти гривню на валюту, буде необхідний паспорт. Працівник пункту обміну валюти зобов'язаний зробити ксерокопію паспорта, але при цьому і поставити штамп на копії. Залишається і головне обмеження. За один день одна фізособа не має права обмінювати валюти на суму понад 150 тисяч гривень", - зазначив він.
Зміни спрощують лише процедуру обміну валюти на гривню. "У цьому випадку, якщо сума обміну валюти не більше 150 тисяч гривень, в еквіваленті, ксерокопія робитися не буде, але в електронному вигляді дані про фізичну особу вноситимуть до бази даних банку. Якщо ж фізична особа захоче обміняти валюту на суму понад 150 тисяч гривень, ксерокопія робиться обов'язково", - зазначив Охріменко.
"Послаблення сприятиме безперешкодному продажу готівкової валюти населенням, яке не буде побоюватися, що вони підпадуть під якийсь моніторинг", - вважає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні. У той же час, Олександр Охріменко вважає, що проблема ксерокопіювання документів багато в чому надумана. "Вже довгий час фізичні особи розміщають гроші на банківські депозити, отримують банківські картки і у всіх цих випадках робиться ксерокопія документів фізичної особи. І історія не знає гучних скандалів, пов'язаних з витоком інформації з банку", - пояснив він.
Як пояснив Охріменко, вся інформація про клієнта потрібна банкам тільки для того, щоб контролювати обсяги обміну валюти. І перш за все обмін великих обсягів валют. Нововведення Нацбанку надають банкам можливість отримувати інформацію про те, хто регулярно і у великих обсягах обмінює валюту. "Але передавати цю інформацію до Держфінмоніторингу фінустанови будуть тільки в тому випадку, якщо сума обміну за один день перевищує 150 000 грн, більш дрібні суми обміну валют банки і перевіряючі органи не цікавлять", - розповів він.
В Асоціації українських банків вважають, що політика Нацбанку в питанні обміну валют створює суцільні незручності для клієнтів банків і не вирішує проблему з корупцією і тіньовими валютними операціями, які існують в країні. "Щоб забезпечити нашу тіньову економіку, потрібно не мільйон, не два і не десять мільйонів, для цього потрібні мільярдні суми готівкової валюти. Преса пише про те, що на базі банків існують конвертаційні центри, які конвертують валюту для забезпечення тіньової діяльності. З боротьбою в цьому напрямку - у нас нуль результатів. Там ніхто і не збирається боротися. Насправді, бажаючий купити сто мільйонів доларів - і так без проблем їх купить. А ось бажаючий придбати 50 доларів - буде мати масу проблем", - пояснив Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків.
Сугоняко додав, що обсяг обміну валют після регулювання готівкового ринку Нацбанком скоротився мінімум удвічі, доходи банків зменшилися, а тіньовий сектор зріс. "Боротьба з тіньовою економікою, боротьба з корупцією, створення сприятливих умов для купівлі та продажу валюти населенням, скорочення попиту на валюту і так далі - всі ці цілі, озвучені Нацбанком, паспортизацією не досягаються. По суті, мета паспортизації в тій формі, в якій вона здійснена, - створити проблеми для покупців невеликих сум валюти, а також для банків, які працюють з офіційним оборотом валюти", - пояснив Сугоняко.
Як вважає Івченко, нововведення Нацбанку створюють деякі ризики у вигляді формування відкладеного попиту на готівкову іноземну валюту з боку населення. "Очевидно, що в умовах запровадження паспортизації багато громадян і тіньовий бізнес будуть утримуватися від придбання іноземної готівкової валюти. Однак саме бажання купити валюту нікуди не зникне. Ризик є в тому, що попит на валюту буде стримуватися адміністративним методом, що може призвести до різкого сплеску попиту на валюту при скасуванні даного рішення", - аргументував Івченко.
У той же час, за словами Наймана, постанова Нацбанку зі згаданим послабленням не вплине на курс гривні. Оскільки курс національної валюти буде швидше залежати від подальших рішень Нацбанку і ринкових факторів, зокрема, надходження чи відсутності траншу МВФ.
Сугоняко також вважає, що постанова Нацбанку вже впливає на валютний ринок. "Думаю, що на валюті постанова вже позначилася. У нас з'явився ще один, четвертий курс. Крім міжбанківського, офіційного курсу НБУ, готівкового курсу з'явився ще й "тіньової готівковий", який в деяких місцях значно вищий, ніж той, що пропонується банками" , - резюмував Сугоняко.
Ольга Дідух
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас