Сьогодні в Україну має прибути місія МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні в Україну має прибути місія МВФ

Казна та Політика
549
Сьогодні до Києва в рамках розгляду питання про виділення Україні чергового траншу за програмою stand-by має прибути місія Міжнародного валютного фонду (МВФ). Як очікується, експерти фонду пробудуть в Україні до 4 листопада.
У вересні глава представництва МВФ в Україні Макс Альєр оголосив перелік вимог, виконання яких необхідне для отримання Україною нового траншу. Серед них - проведення пенсійної реформи, корекція тарифів на газ для населення і теплокомуненерго, пошук коштів для покриття дефіциту НАК "Нафтогаз України". Ще однією умовою фонду, виконаною ще в червні, було скасування обов'язкового викупу Нацбанком облігацій в капіталі банків.
Раніше міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко заявив, що місія МВФ прибуде в Україну наприкінці жовтня. До цього Тігіпко заявляв, що МВФ може виділити Україні два транші одночасно.
12 вересня ц.р. радник Президента України Роман Шпек заявив, що Україна отримає наступний транш МВФ в лютому 2012 р.
26 серпня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україні на сьогоднішній день не потрібен черговий транш МВФ. Раніше він заявив, що місія МВФ прибуде в Україну 24 жовтня.
Нагадаємо, в січні-вересні Київ втратив можливість отримати від МВФ три квартальні кредити в розмірі приблизно 1,5 млрд дол. кожен в рамках програми stand-by загальним обсягом 15,5 млрд дол. через порушення погоджених з фондом термінів проведення пенсійної реформи (вступила в силу з 1 жовтня) і підвищення тарифів на газ.
26 вересня ц.р. Тігіпко заявляв, що Україна буде змушена до кінця 2011 р. підвищити тарифи на газ для населення, щоб виконати ключову умову відновлення кредитування міжнародними фінансовими організаціями в період нестабільності на світових ринках капіталу. Вже на наступний день Тігіпко сказав, що не впевнений у перспективах підвищення ціни на газ. 5 жовтня міністр соціальної політики повідомив, що уряд не має наміру піднімати тарифи на газ для населення. А 14 жовтня Сергій Тігіпко під час виступу на XI Міжнародному економічному форумі повідомив, що переговори з МВФ свідчать про те, що комунальні послуги подорожчають на 32%.
Нова програма співпраці України і МВФ, схвалена в липні 2010 р., передбачає виділення Україні кредиту на суму 15 млрд 150 млн дол. під ставку 3,5% річних. Термін дії програми становить 2,5 року. Відразу після схвалення програми співпраці Україна отримала перший транш у розмірі 1 млрд 890 млн дол. Рішення про виділення другого траншу в розмірі 1 млрд 500 млн дол. рада директорів МВФ ухвалила 22 грудня 2010 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас