Moody's змінило прогноз по банківській системі РФ зі "стабільного" на "негативний" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's змінило прогноз по банківській системі РФ зі "стабільного" на "негативний"

Казна та Політика
382
Міжнародне рейтингове агентство Мoody's Investors Service змінило свій прогноз по банківській системі РФ зі "стабільного" на "негативний". Це відображає стурбованість агентства з приводу того, що "слабкий стан світової економіки і волатильність фінансових ринків погіршать економічні умови в Росії і негативно вплинуть на банківський сектор".
Прогноз відображає очікування Мoody's щодо фундаментальних кредитних умов для банківського сектора на найближчий рік-півтора, уточнює агентство.
За оцінками експертів Мoody's, через слабке відновлення світової економіки темпи зростання реального ВВП Росії сповільняться до 2,8% в 2012 р. з передбачуваних 3,8% цього року. Оскільки економіка РФ в основному залежить від світових цін на нафту, збільшені ризики зниження для попиту на нафту можуть сильно вплинути на операційні умови для російських банків і привести до уповільнення кредитування, підвищення відсоткових ставок і посилення вимог до позичальників.
У повідомленні Мoody's наголошується, що російські банки мають подушку безпеки і достатній дохід, щоб протистояти втратам від кредитної та інвестиційної діяльності. Агентство очікує, що співвідношення резервів під знецінення кредитного портфеля до сукупного кредитного портфеля підвищиться до рівня 12% до кінця 2012 р. (з рівня 9,6% в середині 2011 р.). У сукупності з негативною переоцінкою цінних паперів за ринковою вартістю це знизить рівень достатності капіталу з банківського сектору в цілому до рівня 14% до кінця 2012 р. порівняно з 16,7% в середині 2011 р.
Все ж Мoody's вважає, що прибутковість основних операцій російських банків буде надавати підтримку їхнім рейтингам. Незважаючи на збільшені ризики, аналітики агентства вважають, що прибутки банків будуть забезпечувати надійний захист від втрат за кредитами.
Зазначимо, раніше в жовтні в Мoody's повідомили, що через погіршення стану світової економіки рівень достатності капіталу російських банків може опуститися нижче 10% порівняно з 16,7% на середину поточного року. Це, у свою чергу, може призвести до зниження Мoody's позицій банків Росії.
"У разі матеріалізації сценарію, схожого з кризою 2008 р., наш несприятливий сценарій: банки можуть зазнати великих втрат цінних паперів і кредитного портфелю, а зниження прибутків, ймовірно, призведе до того, що достатність капіталу банківської системи опуститься нижче за рівень 10% з 16,7% на середину 2011 р.", - йшлося у звіті Мoody's.
Як відзначили в Мoody's, під загрозою зниження можуть опинитись рейтинги банків, більшою мірою схильних до погіршення якості активів і показників ліквідності. "Подальший вплив на ліквідність може бути глибоким, що вимагає участі ЦБ для стабілізації потенційних збоїв ринкового механізму. Однак, на наш погляд, монетарна влада Росії підготовлені краще, ніж у вересні 2008 р., що, ймовірно, допоможе стримати потенційні негативні наслідки для галузі", - відзначали аналітики Мoody's.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас