Євросоюз залатає багатомільярдну діру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз залатає багатомільярдну діру

Валюта
1509
Міністри фінансів країн єврозони на вчорашньому саміті у Брюсселі вирішили направити EUR108 млрд. на рекапіталізацію банків, щоб компенсувати їхні збитки від можливого списання боргів Греції.
Нові оцінки стану грецької економіки показують, що для порятунку цієї країни європейцям потрібно буде пробачити 60% її боргів, а не 21%, як передбачалося в липні. Це може зіпсувати баланси активів банків, які є власниками цінних паперів Греції.
До того ж нові правила європейських регуляторів, як очікується, змусять банки підняти базовий капітал до 9% відносно суми активів. Влітку для проходження стрес-тестів банкам вистачало рівня 5-6%.
Після більш ніж десяти годин наради в Брюсселі міністри фінансів ЄС досягли домовленості про те, що європейські банки в примусовому порядку необхідно рекапіталізувати, щоб підвищити їх стійкість на випадок списання боргів Греції. За оцінкою європейських лідерів для приведення всіх банків до 9%-го цільового рівня достатності капіталу, в них необхідно влити $150 млрд.
За відомостями BBC, банкам буде запропонована така схема: спочатку їм буде дано невеликий період часу для пошуку $150 млрд. своїми силами. Якщо комусь із кредиторів не вдасться зібрати потрібну суму шляхом продажу акцій або частини бізнесу, його частково націоналізують уряди або європейські фінансові інститути.
"Всі міністри фінансів ЄС погодилися, що потрібно застосувати скоординовану схему рекапіталізації європейських банків. Повний план буде підготовлений та наданий громадськості до середи", - повідомив президент Європейського союзу Херман Ван Ромпей.
За його словами, головне завдання європейських лідерів - не допустити розповсюдження кризи з Греції на більшого члена єврозони - Італію, держборг якої досяг 120% ВВП. Ця країна повинна зробити головне зусилля і показати урядам зони євро і фінансовим ринкам, що вчасно запровадить всі узгоджені реформи і буде надалі проводити економічні перетворення.
"Зараз дуже важливо переконати інвесторів. Інші члени зони євро також повинні отримати впевненість в стабільності блоку. Ми зіткнулися з дуже серйозними прямими економічними викликами: тиском на банківський сектор та державні облігації, сповільненням економічного зростання, зростанням безробіття. Ми повинні дати політичну відсіч на всіх цих фронтах. Економіка Євросоюзу повинна залишитися безпечною гаванню", - повідомив журналістам Ван Ромпей.
Лідери найбільших країн Євросоюзу почали тиснути на уряд Італії, деякі члени якого висловилися проти надання тиску на національні банки до прийняття рішення щодо списання боргів Греції. Канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Ніколя Саркозі зустрілися з прем'єр-міністром Італії Сильвіо Берлусконі напередодні саміту, повідомивши, що Італія не може розраховувати на необмежену підтримку Європи.
"Не можна вимагати солідарності від інших країн - членів Євросоюзу, якщо звертаючись по допомогу, вони самі не вживають значних зусиль. Довіру ринку неможливо відновити за рахунок однієї лише захисної системи. Італія має велику економічну потужність, але вона також має дуже великий рівень державного боргу, який уряд зобов'язаний скоротити в найближчі роки способом, який би заслуговував на довіру", - заявила Ангела Меркель.
Як писали "i", серйозний привід для хвилювань за стійкість європейської банківської системи в учасників ринку з'явився 10 жовтня, коли урядам Франції, Бельгії та Люксембургу довелося частково націоналізувати велику банківську групу Dexia, що зіткнулася з відтоком депозитів і обваленням вартості акцій на 42%. У банку в надзвичайному порядку було викуплено бельгійську філію за EUR4 млрд. і надано державні гарантії на EUR90 млрд.
Примітно, що всього за два місяці до початку проблем Dexia успішно пройшов стрес-тести європейських регуляторів і був визнаний стійким до ринкових ударів. Проте наявність в активах банку державних облігацій проблемних європейських країн - Греції, Італії, Португалії, Іспанії та Ірландії - в обсязі EUR21 млрд. мало не стала причиною краху.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас