Міністр фінансів Швеції закликав до "значного" ​​списання грецького боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр фінансів Швеції закликав до "значного" ​​списання грецького боргу

Казна та Політика
207
Кредитори Греції повинні списати "значний обсяг" грецького боргу, при цьому банки не повинні спиратися на гроші платників податків у процесі своєї рекапіталізації. Таку заяву напередодні саміту Євросоюзу (ЄС), який відбудеться 23 жовтня 2011 р., зробив міністр фінансів Швеції Андерс Борг, передає Reuters. "На мій погляд, ми не повинні використовувати гроші платників податків. Одними лише гарантіями проблему не вирішиш. Нам треба відновити довіру за допомогою капіталу. Очевидно, що необхідно списати значний обсяг грецького боргу", - зазначив Борг.
Парламент Греції 20 жовтня ц.р. проголосував за нові скорочення зарплат і пенсій в обмін на шостий транш міжнародних кредитів. Крім того, новим кроком у скороченні бюджетних витрат грецької влади буде звільнення кількох тисяч держслужбовців. Голосування в парламенті спровокувало масові демонстрації в Афінах і багатьох інших містах Греції. У результаті зіткнень протестуючих в центрі грецької столиці загинула одна людина.
Також 20 жовтня ц.р. трійка кредиторів Греції (Міжнародний валютний фонд, Євросоюз і Європейський центробанк) за підсумками своєї нещодавньої роботи в республіці рекомендувала виділити Афінам черговий транш кредиту в розмірі 8 млрд дол. в найкоротші терміни. Виносячи таке рішення, інспектори відзначили, що економічний спад в Греції виявився більш значним, ніж очікувалося.
У 2009 р. Греція опинилася перед лицем найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги перед урядами інших країн. У травні минулого року МВФ і Євросоюз виділили грецькій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. Однак цього виявилося недостатньо, і в липні цього року на екстреному саміті єврозони було прийнято рішення про надання Греції другого пакету фінансової допомоги в розмірі 109 млрд євро понад чинну програму. Криза в грецькій економіці призвела до серйозних проблем країн євро зони в цілому. Багато європейських банків (насамперед - французькі) є власниками державних облігацій Греції, тому посилення боргової кризи в грецькій державі загрожує новою хвилею загальноєвропейської рецесії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас