Банкам наказано збирати непотрібну їм інформацію про клієнтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам наказано збирати непотрібну їм інформацію про клієнтів

Валюта
3922
"З метою оновлення інформації щодо ідентифікації просимо Вас з'явитися у відділення банку, в якому Ви відкривали картковий рахунок. При собі мати паспорт та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду". Такі "листи щастя" в жовтні 2011-го отримав чи не кожен громадянин України.
Комусь таке повідомлення прийшло по СМС, хтось дізнався про це з чека в банкоматі, а декотрим безпосередньо дзвонили співробітники відділень. Підвищений інтерес фінустанов до персональних даних українців виник не на порожньому місці: 22 жовтня закінчується термін подання в Нацбанк даних про всіх своїх клієнтів.
Відповідне розпорядження передбачено постановою НБУ №22 від 31 січня 2011 року, яка набрала чинності ще 22 квітня. Однак у нас, як завжди, про все згадують в останній момент. Правда, за словами юриста МЮФ Noerr Київ Олександра Задорожного, багато банків уже встигли провести ідентифікацію більшої частини своїх клієнтів відповідно до вимог регулятора. Більше того, деякі іноземні фінустанови, що працюють в Україні, ще до набрання цією постановою чинності встановили практику регулярного поновлення даних про всіх своїх клієнтів.
Але такі випадки швидше виняток, ніж правило. В цілому нововведенню не раді ні клієнти, ні самі банкіри.
Перших лякає обсяг інформації (у тому числі особистої), яку їх просять повідомити фінустанові. В анкеті для клієнта-фізособи, наприклад, є такі пункти як "рахунки клієнта, відкриті в інших банках (назва банку, код банку, номер рахунку)" та "інформація про належність особи до публічних діячів або до пов'язаних з ними осіб". Побоюються громадяни і того, що отримана банками інформація потрапить у чужі руки, наприклад, в податкові органи. Теоретично, такого не може бути. "Інформація про клієнтів, як і будь-яка інша інформація, яка стала відомою банку про його клієнтів, є банківською таємницею. Відповідно, вона зберігається в банку і не може бути розкрита, крім випадків, передбачених чинним законодавством, тому у клієнтів, в принципі, не повинно бути приводу для особливого занепокоєння", - розповідає Задорожний.
Так має бути, але як буде в українських реаліях - питання відкрите. Деякі недовірливі українці взагалі закривають рахунки в тих фінустановах, які здаються їм занадто настирливими.
Банкіри теж не в захваті. Їх не влаштовують умови, в яких доводиться проводити цю саму ідентифікацію. "Подібна практика існує в багатьох європейських країнах, але там на збір інформації дається як мінімум півтора-два роки, ми ж повинні вкластися в 6 місяців, - розводить руками голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков. - Ми дуже сподіваємося, що Нацбанк продовжить терміни".
Примітно, що мало хто вірить в ефективність таких починань. "Мені здається, Нацбанк просто намагається завантажити нас непотрібною роботою - спочатку змусили робити копії паспортів тих, хто обмінює валюту, тепер ми повинні збирати інфодосьє на всіх своїх клієнтів", - обурюється топ-менеджер одного з банків з іноземним капіталом.
Саме тому нові вимоги банкіри виконують швидше "для галочки". Журналіст Контрактів, наприклад, при заповненні анкети не зміг згадати номер рахунку в іншій фінустанові і код банку, на що клерк порадив йому вписати будь-який набір цифр. Єдина умова - кількість цифр має відповідати кількості цифр в номері банківського рахунку (14) і в коді банку (6). А в іншому відділенні порадили замість порожніх граф обов'язково ставити прочерки. "Щоб ні в кого не виникло спокуси дописати туди щось зайве", - зізнався співробітник відділення.
Втім, навіть якщо клієнт відмовиться або не встигне подати банку всю потрібну інформацію, ніякі санкції до нього, швидше за все, застосовуватися не будуть. За законом "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму" банк має право відмовити клієнту в проведенні подальших фінансових операцій, однак, жоден опитаний Контрактами банкір таких намірів не підтвердив.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас