Білорусь перейшла на єдиний курс, чекає на зміцнення рубля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусь перейшла на єдиний курс, чекає на зміцнення рубля

Валюта
1731
Курс білоруського рубля склав 8.680 рублів за долар США в результаті зближення офіційного і ринкового курсів на першій після 14 вересня єдиної сесії білоруської валютно-фондової біржі, сказав Рейтер джерело на ринку.
У середу ринковий курс рубля становив 8.790 за долар, за офіційного курсу 5.712 за долар.
"Значного зміцнення, як можна було очікувати, не відбулося", - сказало джерело на ринку.
Множинність курсів у Білорусі, яка переживає фінансову кризу, була затверджена офіційно після того, як Нацбанк з середини вересня відкрив додсесію на біржі з вільним курсоутворенням, зберігши адміністративне регулювання курсу на основній сесії.
Анонсувавши на початку тижня повернення до єдиного курсу, Нацбанк обіцяв, що він буде формуватися на основі попиту та пропозиції, без адміністративного втручання і з мінімальними валютними інтервенціями.
"Якщо вони (коливання курсу) будуть різкими, за нашими розрахунками, до 10 відсотків, то ці коливання ми будемо зрізати, а може бути, коливання і до 5 відсотків будемо зрізати", - уточнила Єрмакова у четвер інтервенційну політику.
Учасники кажуть, що в перший день єдиних торгів Нацбанк, швидше за все, не здійснював валютних інтервенцій.
"Принаймні явних інтервенцій не було. Навпаки, одним з учасників був доданий по ходу торгів досить значний обсяг на купівлю, а не продаж", - сказав учасник торгів.
За словами глави білоруського Нацбанку, в перший день єдиних торгів регулятор провів рублеві інтервенції, скупивши близько $17 мільйонів.
"Наступний тиждень задасть напрям руху, і, швидше за все, він, звичайно, буде на зміцнення рубля", - сказав учасник торгів.
У четвер Нацбанк Білорусі заявив, що прогнозує зміцнення рубля після об'єднання валютних курсів, очікуючи на подальше збільшення пропозиції іноземної валюти.
"У своїх розрахунках, які ми складаємо... хотілося б, щоб білоруський рубль трошки зміцнився. Орієнтовно це буде 7.000-8.000 за долар", - сказала Єрмакова.
Проте, як повідомила Єрмакова, білоруський Нацбанк уже замовив нову купюру в 200.000 рублів ($23). Зараз найбільшою білоруською купюрою залишається 100.000 рублів.
Рекорди інфляції
Фінансова криза в Білорусі, яка триває близько півроку, призвела до значного падіння курсу рубля та інфляції в 75 відсотків за дев'ять місяців року.
Єрмакова визнала, що до кінця року Білорусь поб'є нові рекорди зростання цін.
"Інфляція... не виключено, що до кінця року вона до 100 відсотків дійде. Наступний рік можна буде витримати в 20 відсотків", - сказала глава Нацбанку.
Найвищу інфляцію в світі минулого року продемонстрував один з ключових союзників Білорусі - Венесуела, де ціни за рік зросли майже на 30 відсотків. У 2011 році Міжнародний валютний фонд очікує на інфляцію в Венесуелі приблизно на тому ж рівні - трохи більше 30 відсотків за 12 місяців, і в квітневому прогнозі поставив на друге місце Монголію з 20 відсотками.
Допомога ззовні
Виснаживши власні золотовалютні резерви в спробах утримати курс на початку року, білоруський Нацбанк покладає надії на зовнішнє фінансування, розраховуючи в першу чергу на свого ключового союзника - Росію.
За словами Єрмакової, загальні надходження від кредитів і приватизації до кінця 2011 року можуть скласти близько $4 мільярдів, за нинішнього рівня резервів у $4,7 мільярда.
"Ми очікуємо, що $2,5 мільярда (від продажу Белтрансгазу) мають надійти цього року. Ми сподіваємося, що мільярд кредиту Сбербанку ми теж отримаємо. $440 мільйонів, сподіваємося, ми отримаємо від антикризового фонду ЄврАзЕС", - сказала Єрмакова.
Поки Білорусь отримала $800 мільйонів від контрольованого Росією Антикризового фонду ЄврАзЕС. Мінськ просить також від $3 мільярдів до $7 мільярдів у Міжнародного валютного фонду, проте глава білоруського Нацбанку висловила скепсис щодо перспективи отримання даної позики.
"Кредиту (МВФ), можливо, і не буде, тому що навіть якщо ми виконаємо вимоги, то все одно залишаються політичні чинники, - сказала Єрмакова. - Це не питання наших відносин з місією, це питання відносин з Радою директорів, яка представляє країни".
Після звільнення протягом останнього часу більшості учасників минулорічних протестів проти переобрання Лукашенка на четвертий президентський термін, у в'язниці залишаються екс-кандидати в президенти Андрій Санніков і Микола Статкевич, реабілітацію яких ЄС і США назвали обов'язковою умовою початку діалогу з офіційним Мінськом.
"Ця інформація не приховується - треба випускати ув'язнених, а вони не хочуть виходити", - сказала Єрмакова.
Місія МВФ, яка працювала в країні з 5 по 17 жовтня, схвалила плани влади щодо уніфікації курсів, проте заявила, що до початку переговорів про кредит Білорусь повинна підтвердити твердість своїх намірів щодо здійснення реформ.
Андрій Маховський
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас