Малий бізнес, але дорогий — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Малий бізнес, але дорогий

Казна та Політика
2671
Учора завершився процес підготовки нових правил роботи малого бізнесу, який почався більше року тому. Проект урядового законопроекту N8521 про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності був схвалений за основу ще в середині червня, тому бізнес розраховував на затвердження закону в цілому до початку парламентських канікул - в липні. Проте розгляд документа в другому читанні кілька разів переносився, що віддаляло і терміни його набуття чинності. "До нинішнього часу узгоджувалися всі питання з бізнесом, Кабінетом міністрів, комітетами і фракціями Ради, - виправдовувався голова комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник (Партія регіонів). - Я можу констатувати, що пропозиції громадських підприємницьких організацій і бізнес-середовища враховані в повному обсязі".
Розгляд підсумкової версії законопроекту N8521 парламентарії розпочали з самого ранку. Вони розглядали постатейно практично всі відхилені комітетом правки, в основному внесені представниками опозиції, і знову їх відхиляли. Тому закон був ухвалений швидко - вже через півтори години голосами 264 депутатів. Таким чином, з 1 січня 2012 року завершиться дія указу Президента від 1998 року про спрощену систему оподаткування. І замість двох категорій платників єдиного податку - фізичних та юридичних осіб - з'явиться чотири. Перші три - це фізичні особи-підприємці з річним доходом до 150 тис. грн, 1 млн грн і 3 млн грн, які можуть надавати послуги населенню та платникам єдиного податку, виробляти товари і торгувати ними. Четверта група - юрособи з оборотом не більше 5 млн грн.
В останній редакції закону депутати вирішили відмовитися від прив'язки граничної суми річного доходу до показника, який би збільшувався разом з мінімальною зарплатою (МЗ), як пропонували в Кабінеті міністрів. Прив'язка збереглася тільки при розрахунку ставки єдиного податку. Суб'єкти підприємницької діяльності з першої категорії будуть платити 1-10% МЗ на місяць, при цьому вони не зможуть наймати співробітників. Якщо ж СПД захочуть найняти до 10 чоловік, вони повинні платити 2-20% МЗ. Підприємці з третьої і четвертої категорій будуть платити 3-5% доходу залежно від наявності реєстрації платника ПДВ - тоді як зараз юрособи перераховують 6-10%.
Серед нововведень - сплата 15-відсоткового податку на доходи фізосіб при перевищенні ними обсягу обороту, який допустимий за обраної ними категорії єдиного податку. Ця ставка буде застосовуватися тільки до суми перевищення. "За старої системи в разі перевищення платнику доводилося перереєструватися на загальну систему. Тут же бізнес може залишатися на єдиному податку, тільки вже використовуючи іншу ставку, передбачену для більш високого обороту", - пояснює голова Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан. Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає цю норму частковою спробою припинити мінімізацію.
Підприємці перших трьох категорій зможуть не використовувати розрахунково-касові апарати, але повинні щоденно вести книгу доходів і витрат. "Так дешевше, крім того, держава в особі податкової повинно знати, не перевищений чи поріг", - вважає Віталій Хомутинник. Хоча, на думку Забловського, варто було б врахувати досвід Польщі, де зобов'язали застосовувати касові апарати з піврічним перехідним періодом.
Серед негативних моментів документа слід відзначити розширення вдвічі переліку видів діяльності, якими заборонено займатися, працюючи на єдиному податку. Серед них аудит; виробництво, експорт/імпорт підакцизних товарів (крім паливно-мастильних матеріалів, пива і столових вин); видобуток і реалізація корисних копалин. За словами керівника комітету з питань податкової політики Федерації професійних бухгалтерів і аудиторів Лариси Пантелійчук, фізособам-аудиторам для того, щоб потрапити в реєстр на ведення аудиторської діяльності, необхідно буде переходити на загальну систему сплати податків.
Ухваленим документом передбачено, що видані до кінця цього року свідоцтва платника єдиного податку будуть дійсні не більше ніж до 1 червня наступного року. Усі платники повинні будуть пройти перереєстрацію в Державній податковій службі залежно від тієї категорії, в якій вони мають намір працювати. Як і раніше, свідоцтва видаватимуться безкоштовно протягом десяти днів.
Позитивною є і норма про повернення юридичним особам права включати до валових витрат витрати на придбання товарів, робіт і послуг у "єдиноподатників". Одночасно депутати відмовилися від 50-відсоткової пільги на сплату єдиного податку для виробників, що реалізують товари власного виробництва, і введення категорії бізнесменів, які продають товари за короткостроковими свідченням.
Оксана Продан впевнена, що законопроект схвалений саме в тій редакції, в якій просив бізнес. "Єдине, що, крім ставки, я б ще і річний оборот прив'язала до мінімальної зарплати. З урахуванням інфляції ці величини повинні бути плаваючими", - вважає вона. "Настане інфляція - і 1 млн грн перетвориться на ніщо", - погоджується представник малих приватних автоперевізників Лідія Діпкан. На думку Андрія Забловського, документ залишається недосконалим. Він зазначив, що за час роботи над ним економічний законопроект перейшов з фіскальної площини в політичну: "Якщо говорити в цілому, то нехай краще такі правила гри, ніж взагалі жодних". Діпкан каже, що якими б не були законодавчі норми, їх виконання може бути спотворено податківцями. "Є побоювання, що податкові органи будуть трактувати документ по-своєму за допомогою своїх внутрішніх наказів і роз'яснень, як це зараз відбувається з розділом з податку на прибуток", - обурюється вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас