Газ потече в рублях — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ потече в рублях

Енергетика
1699
Уряди України і Росії доручили своїм міністерствам фінансів і центральним банкам розглянути можливість переходу у взаєморозрахунках від доларів США на російські рублі з ряду товарних позицій. Одна з головних - покупка газу, розраховуватися за який в рублях чиновники планують вже з 2012 р.
"Валютне" питання, як зазначає аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець, явно йде в пакеті широкої угоди по газу і стане лише однією з численних поступок, на які, імовірно, погодиться Україна, щоб переглянути ціну та обсяги поставок газу . А значить, виникає питання ціни ризиків, пов'язаних зі змінами. Адже курс рубля контролює Росія і таким чином зможе і далі впливати на вартість газу.
Ще одним мінусом введення рубля в розрахунки за газ, за ​​словами керівника інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Миколи Івченка, є ймовірне зростання вартості російської валюти по відношенню до гривні в довгостроковій перспективі. "Ціни на нафту, від яких залежить ціна рубля, до 2020 р. будуть однозначно зростати. Базовий прогноз бареля марки Brent МВФ передбачає зростання в три рази від поточного рівня", - відзначає експерт. У цьому випадку Україні доведеться платити за газ більше в гривневому еквіваленті.
Крім того, для Росії це крок до посилення рубля і створення передумов для надання йому статусу резервної регіональної валюти. Подібна стратегія вже відпрацьована на Білорусі, кажуть експерти. "Вважаю, наступним кроком буде встановлення рублевих платежів по всьому простору СНД. Наявність значних енергетичних ресурсів дає Москві можливість перейти в перспективі на розрахунки в рублях з усіма споживачами, включаючи Китай", - говорить директор Da Vinсi AG Анатолій Баронін.
Втім, експерт скептично оцінює наміри Росії створити аналог валютного союзу. Адже слабкість національних економік держав, потенційно здатних увійти в цей альянс, розбалансує російську економіку, яка і так має безліч внутрішніх латентних ризиків.
Певні дивіденди від цього рішення нашій країні, звичайно, можуть дістатися. По-перше, доларові розрахунки за природний газ підтримують економіку США, що теж не зовсім правильно. А відхід від американської валюти, курс якої є лакмусовим папером кризових явищ для українського населення, сприятиме зниженню доларизації економіки в цілому. До того ж курс гривні до рубля схильний девальвації меншою мірою, ніж по відношенню до долара. А якщо девальвація рубля ще й буде відбуватися швидше, ніж нацвалюти, то країна отримає більш вигідний курс при оплаті за газ.
"Але найбільший ефект від такого переходу може бути досягнутий у випадку, якщо український експорт до Росії буде проводитися за гривню. Тоді Києву не доведеться витрачати вільно конвертований долар і євро для покупки неконвертованого російського рубля", - пояснює Анатолій Баронін.
"Для України було б також вигідно, якби не тільки розрахунки, але і ціна на газ фіксувалася на квартал в рублях", - говорить керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал України" (ICU) Олександр Вальчишен. Втім, за словами аналітика, на подібне Росія не погодиться, оскільки це вже невигідно їм.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас