Рятувати гривню хочуть доларизацією економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рятувати гривню хочуть доларизацією економіки

Валюта
11401
Минулий вересень виявився для Нацбанку найжахливішим місяцем з моменту кризи. Можна навіть сказати, що нове правління НБУ здавало свій перший іспит на профпридатність. І, на щастя для гривні, його витримало.
Сергій Арбузов витягнув непростий квиток. Умови завдання були такі: відбувається відтік вкладів населення із банків розміром 3 млрд грн, падають золотовалютні резерви країни за місяць на 8%, на готівковому ринку скуповується валюти на $2 млрд більше, ніж продається, іноземні спекулянти спішно перекладаються з держоблігацій в долари, МВФ відмовляється видати кредит. Питання: як утримати стабільний курс гривні?
Голова правління НБУ не став, як його попередник, шукати допомоги за межами аудиторії. Важко зітхнувши, він вирішив відповідати достроково. Спочатку відповідь Арбузова звучала непереконливо. Запропоноване ним скорочення залишків на коррахунках і зниження ліквідності банківської системи - пройдений етап, не приніс попередньому правлінню Нацбанку очікуваного ефекту. Сама по собі міра явно недостатня. Екзаменатори, які не приховують розчарування, вже почалали малювати в уяві 9 UAH/USD.
Голова НБУ, який тонко відчуває настрої в аудиторії, поспішив заявити про введення продажу валюти за паспортами. Знову мимо. Рішення хоч і претендувало на новизну, проте на відмінну оцінку недотягувало. Потрібен був якийсь новий нестандартний хід. І, взявши невелику паузу, голова Нацбанку його все-таки знайшов. Він запропонував Мінфіну випустити облігації держпозики з прибутковістю, прив'язаною до валютного курсу гривні. Фактично Україна випускає внутрішні єврооблігації. Відмінне рішення: зовнішній держборг не зростає, а валюта в країну заходить. Не приховують радості екзаменатори, переглядаючись між собою, мовляв, "я ж тобі казав, хлопець що треба", дружно розписалися в заліковці.
Валютні ОВДП - найефективніший інструмент в руках НБУ, що володіє як мінімум потрійним ефектом. Перша перевага полягає в тому, що такі папери можна розміщувати з невисокою прибутковістю на тривалі терміни (5-10 років), пов'язуючи спекулятивний капітал. До звичайних облігацій інвестори давно охололи. Особливо це помітно по нерезидентам, які скоротили свій портфель з початку року більш ніж удвічі - на 6,5 млрд грн. Тепер з'явився чудовий шанс повернути ці гроші. Друга перевага: Мінфін отримує можливість профінансувати дефіцит бюджету за рахунок ринку, а не ресурсів НБУ, що потрапляють в казну після рефінансування держбанків, які скуповують у приказному порядку неліквідні гривневі ОВДП. І третій ефект - збільшення продажу валюти. Адже для того щоб купити валютні облігації, нерезидентам доведеться розміняти долари. Так само зроблять і наші банкіри, які вже встигли запастися $8 млрд на коррахунках в закордонних фінансових установах.
Розрахунок Нацбанку виявився вірним. На першому аукціоні валютних облігацій було продано на 861 млн грн, на другому - на 1,742 млрд грн, на третьому - на 1 млрд грн. Нічого подібного не було вже більше півроку: покупка традиційних облігацій припинилася ще навесні.
Мінфін напевно поспішить закріпити успіх і, швидше за все, буде відкачувати гроші з ринку весь жовтень. Особливо з огляду на майбутні виплати за зовнішніми боргами в кінці року. Чого тільки вартий кредит ВТБ Банку на суму $2 млрд. Тепер як мінімум половина необхідної суми буде знайдена. А інше можна буде продовжити на найближчі півроку. Але що буде потім?
Валютні ОВДП гарні в короткостроковій перспективі, але небезпечні в довгостроковій. Якщо Мінфін заграється, що цілком можливо, то дуже швидко внутрішній держборг стане зовнішнім. А значить, залежність України від валютного курсу стрімко зросте. Адже напевно покупці паперів розраховують, що нацвалюта просяде, і вони отримають додатковий дохід, крім 8,2% у гривні, обіцяних Мінфіном. Тобто при падінні курсу дефіцит бюджету може виявитися, наприклад, не 2%, а 10% ВВП. Чим не Греція?
За оцінками фінансиста Еріка Наймана, покупці десятирічних валютних ОВДП зможуть отримати прийнятну для себе прибутковість в межах 7-8% річних у валюті лише в тому випадку, якщо до 2021 року гривня девальвує до 14,1 UAH/USD.
Такий обвал курсу небезпечний не тільки для бюджету, але і для всієї економіки країни. Зараз випущено облігацій на суму 146 млрд грн. Якщо всі вони будуть замінені просунутою версією - валютними ОВДП, то при нинішньому курсі 8 UAH/USD зовнішній борг фактично збільшиться на $18,25 млрд, перевищивши $42 млрд. І в разі падіння гривні до 14 UAH/USD навантаження на бюджет зросте з 336 млрд грн до 588 млрд грн, або на 252 млрд грн. А це приблизно 16,8% від ВВП, очікуваного наступного року.
Як повертати ці гроші, поки ніхто не знає - погашення облігацій відбудеться через 5-10 років. А зараз можна сміливо торгувати майбутнім. І досить успішно. Адже чим вищі очікування девальвації, тим активніше спекулянти скидають долари, розраховуючи купити валютні ОВДП і добре заробити на падінні гривні в майбутньому. Ось воно - українське диво!
Дмитро Гонгальський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас