Експерти: Стабфонд дорого обійдеться найбіднішим країнам єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Стабфонд дорого обійдеться найбіднішим країнам єврозони

Казна та Політика
247
Внески Естонії та Словаччини, найбідніших країн єврозони, в антикризовий фонд - Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF), будуть найбільшими у відношенні до розміру їх економіки, що, на думку експертів, дасть противникам надання допомоги більш благополучним державам додаткові аргументи для блокування подібних програм у майбутньому.
Як повідомляє агентство Bloomberg, внесок Естонії в EFSF, закон про розширення обсягу і повноважень якого був недавно ратифікований всіма країнами єврозони, дорівнює 13,9% ВВП країни. Німеччина - найбільша економіка єврозони і основний донор EFSF в номінальному вираженні - вносить до фонду всього 8,5% свого ВВП.
Словаччина - друга найбідніша країна єврозони - посідає друге місце і за відносним розміром внеску, що становить 11,7% її ВВП.
Минулого тижня Словаччина внесла сум'яття на фінансові ринки, коли парламент країни не підтримав новий формат європейського стабфонду, який є ключовим механізмом у боротьбі з борговою кризою в регіоні. Процес ратифікації нових повноважень фонду вдалося завершити лише після повторного голосування законодавців. Існують побоювання, що розбіжності в цій невеликій державі можуть перешкодити подальшим зусиллям зі створення захисних механізмів валютного союзу.
В Естонії, яка ратифікувала розширення повноважень EFSF 29 вересня, проти участі держави у ньому виступили 58% громадян, свідчать дані соціологічної компанії Turu-Uuringute AS.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас