Валюта вже поза законом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валюта вже поза законом

Валюта
10182
Резонансний закон № 3795-VI підписаний президентом України і набув чинності. Крім іншого, документ забороняє надання споживчих кредитів в іноземній валюті на території України, включаючи експортерів, які не мають валютної виручки. Втім, на думку експертів, позитиви від схвалення нової норми будуть відчутні лише після прискорення кредитування в гривні, чого поки не відбувається.
Для учасників ринку підписання закону президентом не стало несподіванкою, оскільки законопроект досить довго обговорювалося в суспільстві і є, за словами експертів, цілком обґрунтованим і необхідним. "Законом вводиться цілий комплекс заходів, які посилять захист прав як кредиторів, так і споживачів фінансових послуг. Тому я вважаю досягненням схвалення цього закону, адже його дія буде сприяти збільшенню обсягу надання фінансових послуг, що необхідно для відновлення темпів економічного розвитку країни", - говорить старший радник "Альфа-банку (Україна)" Роман Шпек.
Недостатність законодавчих норм для захисту прав учасників ринку, за його словами, негативно впливає на стабільність фінансового сектора країни, не дозволяючи банківській системі зменшувати обсяг проблемних активів. Це, в свою чергу, тягне за собою низький рівень кредитування економіки.
При цьому не варто забувати, що валютні кредити фактично не видавалися вже досить давно (оскільки були заблоковані НБУ), тому що стосується саме цієї норми закону, то до певної міри його схвалення є чистою формальністю. І, за словами учасників фінансової галузі, це навряд чи спричинить будь-які зміни в сфері кредитування.
"Також треба розуміти, що для нормального розвитку банківської системи треба не тільки заборонити кредити у валюті, треба ще стимулювати кредитування реальної економіки в гривні, а цього не відбувається", - коментує аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець. А це вже, за його словами, досить болюче питання, оскільки відповідальність кредиторів у нас на дуже низькому рівні, і тут потрібні радикальні зміни.
Втім, дана норма дозволить в середньостроковій перспективі знизити валютний ризик, взятий на себе громадянами України. Адже саме валютні споживчі кредити стали однією з основних причин того, що в 2008-2009 рр. криза була настільки глибокою. "Валютне кредитування - один з факторів ризику для економічного балансу країни, оскільки воно накопичує тиск на національну валюту і в одну мить здає свої позиції і сильно девальвує", - пояснює Олег Іванець. Тобто, по суті, це повинно послабити політичну залежність обмінного курсу.
"Це також дещо знизить тиск на готівковий валютний ринок, адже на сьогодні покупка валюти з метою здійснення платежів за кредитом становить істотну частину роздрібного попиту на іноземну валюту", - уточнює Роман Шпек. Так, за інформацією банкіра, на сьогодні сукупний портфель споживчих кредитів в іноземній валюті становить $8 млрд., тобто 31% всіх кредитів, наданих українськими банками фізичним особам. Що абсолютно контрпродуктивно, оскільки люди за кредитні гроші купують імпортні товари, чим стимулюють економіку інших країн, а не своєї держави.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас