Стабілізувати економічну ситуацію в Білорусі девальвацією не вдалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Стабілізувати економічну ситуацію в Білорусі девальвацією не вдалося

Казна та Політика
1228
Білоруська влада знову змінює стратегію на валютному ринку: скасовується додаткова сесія торгів валютою на біржі, в рамках якої і визначався фактично ринковий курс білоруського рубля. Курс національної валюти Білорусі впав за останні два тижні до 20%, зараз він перевищує 9 тис. білоруських рублів за 1 долар, немає підстав припускати, що "єдиний" курс білоруської валюти, до якого прагне Нацбанк Білорусі, буде менше 10 тис. білоруських рублів за 1 долар. Як і очікувалося, допомога економіці Білорусі з боку Росії виявилася безглуздою: соціальні проблеми уряд країни продовжує вирішувати емісією національної валюти, пише "Комерсант".
Про припинення додаткової сесії на Білоруській валютно-фондовій біржі (БВФБ) в суботу оголосив віце-прем'єр уряду Білорусі Сергій Румас в ефірі телеканалу СТВ. За словами пана Румаса, 20 жовтня всі валютні торги на біржі будуть проходити в рамках однієї сесії. Віце-прем'єр обіцяв, що на єдиній торговельній сесії буде "гнучке курсоутворення", залежно від попиту і пропозиції, держава не буде адміністративно втручатися в торги, встановлюючи курс на якомусь рівні.
Починаючи з березня 2011 року Білорусь пережила валютну кризу, яка викликала девальвацію білоруського рубля з курсу близько 3 тис. до 5-6 тис. білоруських рублів за 1 долар. Відповіддю на події стало "нормування" урядом країни продажів валюти юрособам в залежності від цілей її придбання (фактично обмеження на експорт капіталу), обмеження надання ліквідності в доларах місцевим банкам.
Найбільше Нацбанк Білорусі розраховував на тимчасове введення множинного курсу білоруського рубля: 14 вересня влада запустила додаткову сесію на БВФБ, в ході якої котирування місцевої валюти визначалися на основі банківського попиту і пропозиції. У середині вересня "вільний" курс білоруського рубля становив 8,6 тис. білоруських рублів за 1 долар за офіційного курсі 5,2 тис. Спочатку курс долара почав падати - це пояснювалося тим, що через стрімке зростання цін в магазинах населення почало масово виходити з валюти. На початок жовтня 2011 року 1 долар вже коштував 7,5 тис. білоруських рублів. Це дало привід президентові Білорусі Олександру Лукашенко оголосити, що незабаром курс впаде до офіційного рівня.
При цьому влада заявляла про свій намір встановити єдиний курс білоруського рубля. Але якщо віце-прем'єр Сергій Румас стверджував, що уряд розраховує усунути множинність курсів білоруського рубля в жовтні, то глава Національного банку Надія Єрмакова, виступаючи перед депутатами білоруського парламенту, заявила, що встановлення нового офіційного курсу рубля можливе в середині листопада. Вона стверджувала, що в жовтні Нацбанку доведеться проводити валютні інтервенції, щоб не допустити різкого зростання курсу долара. Однак інтервенції не дуже допомогли - з початку жовтня курс долара на допсесії підвищився на 20% (з 7,53 тис. до 9,21 тис. білоруських рублів).
При цьому за межами країни курс білоруської валюти падав ще стрімкіше - за повідомленням ЗМІ, в Латвія 14 жовтня банк "Норвік" пропонував американську валюту по крос-курсу 16,613 тис. білоруських рублів, СЕБ-Банк - по 19,185 тис. Однак очікування влади Білорусі не збулися - з початку жовтня курс знову почав зростати, в п'ятницю він становив 9,3 тис. білоруських рублів за 1 долар. Прискорений перехід до єдиного курсу, таким чином, буде напевно означатиме стабілізацію білоруської валюти на рівні нижче 10 тис. білоруських рублів за 1 долар.
Білоруські незалежні джерела нестабільність на валютному ринку пояснюють половинчастістю заходів, вжитих владою. Глава аналітичного агентства "Стратегія" Леонід Заїко вчора пояснив "Комерсанту", що на тлі галопуючого зростання цін на споживчому ринку влада почала підвищувати зарплати і для цього "включила сеньйораж". Поява нової маси білоруських рублів, на думку пана Заїко, призвела до падання курсу місцевої валюти. З ним погодився і колишній глава Білоруської національного банку Станіслав Богданкевич, який у розмові з "Комерсантом" висловив упевненість в тому, що без структурної реформи економіки - і, зокрема, приватизації - владі навряд чи вдасться зберегти стабільність.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас