Нацбанк Білорусі: уніфікація курсу нацвалюти відбудеться до 1 листопада — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі: уніфікація курсу нацвалюти відбудеться до 1 листопада

Валюта
359
Єдиний обмінний курс нацвалюти встановиться в Білорусі до 1 листопада, а в подальшому білоруський рубль зміцниться. Про це заявив у п'ятницю заступник голови правління Національного банку республіки Тарас Надольний.
Коментуючи перспективи стабілізації фінансового ринку Білорусі і повернення до єдиного курсу білоруського рубля, він зазначив: "Як і обіцяли, в кінці жовтня ми перейдемо до єдиної торгової сесії. Як короткострокове тактичне завдання ми ставимо перед собою мету не пізніше 1 листопада перейти до єдиної торгової сесії і єдиного обмінного курсу".
При цьому, швидше за все, "буде закрита так звана основна сесія на біржі, а те, що зараз називається додатковою сесією, стане єдиною торговою сесією", уточнив представник Нацбанку. "На єдиній сесії буде сконцентрований весь обсяг попиту та пропозиції інвалюти, у тому числі в рамках обов'язкового продажу частини валютної виручки.
Допсесія як тимчасовий інструмент виконала свою роль ринкового орієнтиру, відпрацьовані технічні моменти та необхідні механізми відновлення валютних позицій банків. Тепер основним завданням є забезпечення пропозиції валюти на біржі. Такий приплив може бути забезпечений за рахунок злиття курсів на ринкових принципах. При цьому треба враховувати, що в умовах різниці курсів обсяг обов'язкового продажу валюти наразі фактично становить 16% від експортної виручки, а не 30%, як це передбачено нормативними документами. Де-факто така ситуація склалася незважаючи на схвалення наказу про скасування пільг із продажу частини валютної виручки", - зазначив Надольний.
Надалі курс білоруського рубля буде складатися на єдиній сесії БВФБ за участю валютних інтервенцій Нацбанку, сказав Надольний: "Курс, який буде складатися в ринкових умовах на єдиній торговельній сесії, стане єдиним і офіційним обмінним курсом. Режим курсоутворення, до якого переходить Національний банк, є режимом керованого плавання. Буде гнучкий курс, але з контролем з боку Національного банку за його спекулятивним ослабленням або зміцненням. Практично такий підхід відповідає тому, як наразі Національний банк веде себе на допсесії: наприклад, ми визначили, що 200 або 300 рублів - це достатнє зниження виходячи з поточного попиту-пропозиції, і подальше ослаблення стримується за рахунок інтервенцій. У разі перевищення пропозиції над попитом Національний банк буде здійснювати рублеві інтервенції і купувати валюту. Такий підхід дозволяє управляти курсом, використовуючи відносно невеликі обсяги інтервенцій".
"При переході на єдину сесію ми переглянемо підходи до обмежень на валютному ринку у бік лібералізації, особливо при тенденції зміцнення білоруського рубля. На готівковому ринку жодних обмежень, крім продажу інвалюти за паспортами, вводити не планується. Не планується і обмежувати маржу банків при продажу валюти в пунктах обміну валют", - додав Надольний. Він також звернув увагу на те, що банки подвоюють свої ризики, нарощуючи видачу кредитів в білоруських рублях.
На думку Надольного, головна причина падіння курсу національної валюти Білорусі на додатковій сесії "полягає в низькому обсязі пропозиції інвалюти на допсесії, що призводить до скорочення обсягів торгів". "Сформований сьогодні курс є не цілком адекватним, значною мірою він спекулятивний, тому що курсоутворення відбувається поза реальними потоками експорту-імпорту. З іншого боку, ми не можемо сказати, що безпосередньо на біржі відбуваються спекуляції: близько 36% валюти, що купується на допсесії йде на сировину і матеріали для чистих імпортерів - в основному це приватні компанії. Останніми днями їх частка в загальному обсязі попиту зростає з урахуванням динаміки курсу. Друга за значущістю частка попиту - погашення валютних кредитів. Таким чином, відкладений попит дедалі активніше проявляється на допсесії", - пояснив Надольний.
При цьому, за його словами, валютні інтервенції Нацбанку істотно не впливають на хід торгів на допсесії.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас