Тігіпко: Україна купує газ у Росії вже по 500 доларів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тігіпко: Україна купує газ у Росії вже по 500 доларів

Енергетика
5142
Ціна російського газу для України на сьогоднішній день становить 500,5 дол. Про це сьогодні під час XI Міжнародного економічного форуму повідомив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.
"Це друга велика проблема нашого бюджету. Вона є і стоїть досить гостро з простої причини: Україна має 18 млрд куб. газу власного видобутку, який видобувають державні компанії. Весь цей газ ми витрачаємо для того, щоб наше населення використовувало його для опалення та приготування їжі. Решту газу ми купуємо. Ціна російського газу сьогодні для нас - 500 дол... трохи більше - 500 дол. 50 центів ми сьогодні платимо", - зазначив Тігіпко.
За його словами, різниця між закупівельною ціною і тарифом для ТКЕ "лягає на компанію НАК "Нафтогаз" і на державний бюджет". Тігіпко підкреслив, що вирішити цю проблему сьогодні можна двома способами: "піднімати тарифи для населення і другий вихід - вести постійні переговори з Росією щодо зниження ціни".
За словами Тігіпка, переговори з Міжнародним валютним фондом свідчать про те, що комунальні послуги подорожчають на 32%. Відзначимо, 5 жовтня Сергій Тігіпко повідомив, що уряд не має наміру піднімати тарифи на газ для населення. 26 вересня ц.р. Тігіпко заявляв, що Україна буде змушена до кінця 2011 р. підвищити тарифи на газ для населення, щоб виконати ключову умову відновлення кредитування міжнародними фінансовими організаціями в період нестабільності на світових ринках капіталу. Вже на наступний день Тігіпко сказав, що не впевнений у перспективах підвищення ціни на газ.
У IV кварталі базова ціна на газ для України має скласти 564 дол. Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко зазначав, що ціна на імпортований з Росії газ для України в четвертому кварталі 2011 р. складе 398 - 402 дол. за тисячу кубометрів.
Перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв заявляв, що ціна на російський газ в 2012 р. коливатиметься від 414 до 416 дол. за тис. куб. м.
Позавчора прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що Україна в 2011 р. сплатила близько 70 млрд грн за газ. Також Азаров висловив упевненість, що "в найближчі тижні" Україна досягне компромісу з Росією щодо ціни на газ і "отримає справедливу і прийнятну ціну".
Раніше ВАТ "Газпром" і Міністерство енергетики та вугільної промисловості України домовилися, що до досягнення нових домовленостей сторони продовжать суворо дотримуватися чинних контрактів на постачання і транзит газу.
Раніше на зустрічі з представниками Парламентської асамблеї Ради Європи Азаров заявив, що Україна досягла домовленості з Росією про перегляд невигідних для Києва контрактів про постачання російського газу, підписаних в 2009 р. Пізніше офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що домовленості про зміну умов контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом України" поки немає.
Газове питання в російсько-українських відносинах увійшло в особливо гостру фазу на початку вересня 2011 р. у зв'язку з планованим зростанням цін на газ. Спочатку Міністерство енергетики та вугільної промисловості України заявило про намір знизити обсяг газу, що закуповується у Росії, до 27 млрд куб. м в 2012 р. проти 40 млрд куб. м в 2011 р. У відповідь на це "Газпром" нагадав, що, за умовами контракту, Київ зобов'язаний сплатити мінімум 33 млрд куб. м газу незалежно від того, скільки поставить йому російська компанія. Незабаром після цього прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив, що НАК "Нафтогаз України" буде ліквідовано як юридичну особу, а всі контракти (у тому числі і з "Газпромом") буде переглянуто. Росія ж наголосила, що перегляд контрактів можливий лише при злитті "Нафтогазу" з "Газпромом".
16 вересня Україна подала Росії заявку на купівлю в 2012 р. 27 млрд куб. м газу, що на 5 млрд менше, ніж в 2011 р.
Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, згідно з якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол. за 1 тис. куб. м. Знижка поширюється на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в наступні роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас