Москва не бачить підстав для реанімування в РФ "справи Тимошенко", припиненої за строком давності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Москва не бачить підстав для реанімування в РФ "справи Тимошенко", припиненої за строком давності

Казна та Політика
622
Кримінальну справу стосовно колишнього прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, що з боргом перед Міноборони РФ розміром $405 млн за постачання будматеріалів в обмін на газ, припинено в Росії за закінченням терміну давності, підстав відновлювати його немає, заявило "Інтерфаксу" інформоване джерело, знайоме з ситуацією.
В рамках даної справи правоохоронними органами РФ Тимошенко було заочно висунуте звинувачення в дачі хабара посадовим особам Міноборони Росії.
За словами джерела, українська влада домагалася притягнення до кримінальної відповідальності екс-прем'єра Юлії Тимошенко з цього епізоду починаючи з осені минулого року.
"Проте російська сторона заявила, що справа щодо Тимошенко припинена з нереабілітуючих підстав - за закінченням терміну давності, і підстав реанімувати цю справу немає", - сказав співрозмовник агентства.
"Відмовившись відновлювати справу в РФ, влітку цього року російська сторона направила до Києва листа з проханням компенсувати матеріальні збитки за поставлений газ", - сказало джерело.
Саме цей лист Міноборони Росії дозволило українським правоохоронним органам порушити нову кримінальну справу стосовно Тимошенко.
Єдиним фігурантом справи, який зазнав покарання за "газову історію" 15-річної давності, став генерал Георгій Олійник. У 2002 році він був засуджений до трьох років позбавлення волі в колонії загального режиму за звинуваченням у перевищенні посадових повноважень (ч. 3 ст. 286 КК РФ) при перерахуванні в Україну в 1996-1997 рр. $450 млн.
У серпні 2002 року генерал був амністований, а в липні 2003 року колишній головний військовий фінансист знову постав перед судом - тепер у справі про продаж облігацій внутрішньої валютної позики Воєнбанку в 1998 році. У цій справі він був умовно-достроково звільнений в травні 2005 року.
У жовтні минулого року Олійник зібрав прес-конференцію, на якій заявив, що уряд України повинен розрахуватися з російським військовим відомством за невиконання угоди від 1996 року з постачання будматеріалів на суму $450 млн.
"Юлія Тимошенко, яка в 1996 році керувала "Єдиною енергетичною системою України" (ЄЕСУ) і була ініціатором угоди, своїми діями зірвала виконання домовленостей з постачання Міноборони РФ будматеріалів на суму $450 млн в обмін на російський газ", - сказав журналістам Олійник.
За його словами, відповідна міжурядова угода була підписана главою російського військового відомства Ігорем Родіоновим, представниками Мінфіну РФ, "Газпрому" і ЄЕСУ, а також іншими учасниками.
Проте, сказав Олійник, українська сторона в 1996 році поставила Міноборони РФ будматеріали на суму $120,3 млн, а потім стала саботувати подальше виконання домовленостей. У 2004 році Україна видала російському військовому відомству борговий вексель на суму $405,3 млн, який через 5 років рішенням Шевченківського районного суду Києва був визнаний недійсним.
"Тепер очевидно, що ЄЕСУ не збиралася виконувати умови угоди, а Тимошенко вчинила недобросовісно", - зазначив тоді Олійник.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас